Urpiner: Pivo, ktoré ušlo hrobárovi z lopaty

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V roku 2OO3 to s banskobystrickým pivom vyzerá zle-nedobre. Majiteľ pivovaru Urpín BB Pavel Čupka necháva svoje privatizačné dielo napospas osudu. Dlhy pivovaru dosahujú úroveň 1,4 miliardy slovenských korún (ročný obrat je na úrovni 100 miliónov) a čo je dôležitejšie, povesť piva je horšia z mesiaca na mesiac. To, že sa podnik dostal do konkurzu nebolo nič prekvapivé. Podobne skončili pár rokov predtým aj pivovary v Košiciach, Trnave či Michalovciach. Možnosť, že pivovar zachránia bola veľmi malá.

Bola, ale bystrické pivo môže za svoju záchranu ďakovať aj konkurznému správcovi. Práve Vladimír Nosko, ktorý zastával funkciu správcu konkurznej podstaty, nemalou mierou prispel k tomu, aby z pivnej mapy nezmizol tradičný pivovar. Na tu dobu (vlastne aj na dnešnú) začal v podniku nezvykle razantne upratovať. Porozpredával podniky, ktoré priamo nesúviseli s varením piva a začal vylepšovať kvalitu zlatistého moku. Z 500 zamestnancov zostala necelá pätina. Navyše zasiahol, keď chcel pôvodný majiteľ pred konkurzom previesť výrobné technológie na inú firmu.

Po troch rokoch v konkurze sa pivovar dočkal svojho nového majiteľa. Dvaja obchodní partneri Ľubomír Vančo a Branislav Cvik sa rozhodli riskovať a v konkurze pivovar kúpili. Podnik síce dostali do rúk stabilizovaný, vyhrané vôbec nemali. Presvedčiť museli nielen zamestnancov, ale aj zákazníkov. Tesne pred vyhlásením konkurzu totiž pivo Urpín varili z hocičoho (aj z kukurice). A zlá povesť sprevádzala pivo aj dlhé mesiace po tom, čo sa začalo variť poctivo.

Pôvodom Trenčania riskovali. Meno pivu nechali. Aj keď v obmenenej podobe Urpiner, keďže názov Urpín pôvodný majiteľ za čudných okolností predal. Ťažké začiatky, keď museli majitelia v pivovare aj spávať, priniesli svoje ovocie. Pivo sa uchytilo. Nielen medzi zákazníkmi, ale aj medzi odborníkmi. Do dnešných dní získava medaily na rôznych súťažiach. V Bystrici sa snažia variť pivo klasickou metódou. Okrem ležiaka či tmavého piva, ponúkajú aj 16-stupňový špeciál. Banskobystrický pivovar oživil na našom trhu ako prvý (spolu so Steigrom) ochutené pivá, tzv. radlery.

Rok založenia: 1971

Kapacita: okolo 66-tisíc hektolitrov (pôvodný pivovar mal kapacitu 350-tisíc hektolitrov piva)

Značky:Urpiner, Kaprál

Majiteľ: Banskobystrický pivovar

Článok bol aktualizovaný