Pivovary na Slovensku vznikajú viac-menej v dvoch základných lokalitách. Buď v obciach a mestách, kde rozširujú ponuku zväčša pre domácich obyvateľov, alebo v turistických lokalitách, kde lákajú najmä turistov. Do druhej kategórie sa zaradí aj pivovar, ktorý pripravuje Múzeum Červený Kláštor.
Obnova kláštora
Už niekoľko rokov sa Múzeum Červený Kláštor snaží o obnovu kláštorného komplexu. Projekt s názvom „Červený Kláštor – znovuzrodený“ počíta nielen s obnovou objektov, ale aj návratom ich využitia. Aj preto by sa v kláštore znova malo variť pivo a pripravovať medovina.
Múzeum svoje plány predstavuje aj na svojej stránke. „Vynovené a úplne nové múzejné expozície doplnia výrobné prevádzky Pivovaru a fermentárne medoviny: dve veľmi tradičné funkcie kláštora. Ich špecifikom bude nielen možnosť komentovanej prehliadky priestorov kde budeme pivo a medovinu vyrábať, no i snaha o čo najväčšiu autenticitu pri ich výrobe,“ píše sa na stránke múzea.
Múzeum už teraz avizuje, že nadviaže na históriu. „Súčasné výrobné a hygienické štandardy sú síce neporovnateľne prísnejšie ako pred stáročiami, no zachované lokálne recepty nám umožnia priblížiť sa ku chutiam a vôňam týchto mokov ako ich vnímali mnísi,“ naznačuje múzeum.
Pivo a medovina bude by mali byť po zahájení výroby na predaj v lokálnej taverne „Pod lipami“ ale aj v múzejnom obchode – Cypriánovej lekárni. Len dodajme, že pivo sa v kláštore varilo už v 18. storočí.
Ako je na tom projekt?
Projekt získal financie z Nórskych fondov a aktuálne je v procese príprav. Ako uvádza Korzár Spiš, práce trvajú už päť mesiacov. „Na jednotlivých poschodiach sa už urobili napríklad podlahy, tiež práce pre prípravu inštalácie technológie pivovaru, rovnako to platí o ďalšej časti, ktorá bude slúžiť na sladenie a sklad piva. V medovinárni pracujeme na chladiarenskom zariadení, podobne ako pri pivovare,“ opísal riaditeľ múzea Milan Gacík.
Podľa jeho slov by pivovar mali v Pieninách otvoriť už v lete. Múzeum spolupracovalo aj s pivovarom God Times, ktoré pre múzeum varilo pivo Romuland. Išlo o vrchne kvasené pivo s pridaním lesného medu z Pienin a Zamaguria.
Múzeum Červený kláštor nebude prvým múzeom, ktoré bude variť vlastné pivo. Vlastným pivom sa môže pochváliť Múzeum obchodu v Bratislave.
Prečítajte si aj
Snímka: FB Múzeum Červený Kláštor