Komárno sa môže po desaťročí vrátiť na pivovarskú mapu Slovenska. V okresnom meste na juhu Slovenska totiž pripravujú nový pivovar. Ten by sa svojou veľkosťou mal zaradiť medzi väčších hráčov v segmente remeselných pivovarov.
Pre svoju reštauráciu
Komárno sa môže pochváliť pivovarskou tradíciou. Od roku 1995 v okresnom meste pôsobil pivovar Sigip, ktorý bol známy pivom s názvom Karl Beer. Pred desiatimi rokmi ho však zavreli a mesto sa vlastným pivom nemohlo chváliť. Zmeniť to chce spoločnosť Techimpex. Tá úradom predložila zámer, ktorého cieľom je postavenie vlastného pivovaru.
Nový producent piva by mal vyrásť v pivničných priestoroch firmy na ulici Generála Klapku v Komárne. Jeho maximálna ročná kapacita by mala dosiahnuť až 4 800 hektolitrov piva. Touto kapacitou sa tak zaradí medzi najväčšie minipivovary na Slovensku. Len pripomíname, že priemerná ročná kapacita malého remeselného pivovaru na Slovensku je zhruba tisíc hektolitrov piva.
Aj keď nebude v blízkosti výroby reštaurácia, nepôjde len o klasický produkčný pivovar. „Výroba by mala byť primárne určená pre potreby reštaurácie Godzilla pub, s možným predajom do fliaš a sudov na okamžitú konzumáciu,“ píše sa v zámere. Spomínaný podnik nájdete v Petržalke, keď aj dnes ponúka vlastné pivo. Ide však o produkty navarené v pivovare Zámčan.
Vlastná technológia
So spustením prevádzky počíta investor už koncom tohto roka. Celkové náklady vyčíslil na 130-tisíc eur. Z tohto pohľadu ide o jeden z najlacnejších pivovarov u nás. Nižšiemu rozpočtu hrá do karát to, že firma disponuje vlastnými priestormi a najmä to, že spoločnosť Techimpex je výrobcom pivovarskej technológie. Pivovarnícku technológiu si tak vyrobí sama.
Firma pôsobí na našom trhu od roku 1995, keď vyrába pivovarskú technológiu. Aj keď ide o slovenskú firmu, výroba prebieha v Maďarsku. „V dvoch závodoch v Maďarsku vyrábame a predávame asi 25-30 pivovarov ročne s kapacitou od 200 do 50-tisíc litrov piva za deň,“ píše na stránke investor.
Snímka: FB Godzilla & Restaurant