V Skalici pripravujú Reštauračný pivovar Špicer

Reštauračný pivovar Špicer

Na pivovarnícku mapu sa znova vráti Skalica. V meste na Záhorí totiž pripravujú výstavbu nového pivovaru. Ten by mal niesť oficiálny názov Reštauračný pivovar Špicer.

Domáce pivo

Aj keď v meste blízko českých hraníc pôsobí domovaričský pivovar Vintoperk, relevantný pivovar chýbal. Zmeniť by to chcela spoločnosť Efina. Ide o skalickú spoločnosť, ktorá sa podľa predmetu podnikania venuje účtovníckym a auditórskym činnostiam.

Firma aktuálne predložila úradom zámer na posúdenie vplyvu na životné prostredie. Z neho vyplýva, že chce v objekte meštianskeho domu  na rohu ulíc ulíc Komenského a Kráľovská zriadiť pivovar. Ide o návrat tradície, keďže v tejto budove už v minulosti existovala „hospoda“.

Reštauračný pivoavr Špicer 2

„Prioritou zámeru investora je podnikanie v oblasti stravovania a vlastnej výroby piva pre potreby pivárne. Výroba piva sa bude zabezpečovať technológiou minipivovaru umiestnenou v priestoroch bývalého výčapu,“ píše investor v zámere.

Reštauračný pivovar Špicer

Investor hovorí o tom, že jeho cieľom je vybudovanie reštauračného pivovaru. „Hlavnými produktmi výroby budú nefiltrované pivá spodného či vrchného kvasenia, ktoré sa budú stáčať, expedovať a predávať v KEG sudoch, sklenených a PET fľašiach,“ oznamuje investor.

Súčasťou pivovaru má byť pohostinstvo. Investor by chcel so stavebnými prácami začať už koncom tohto roka. Pivovar by mal začať variť pivo o dva roky neskôr. Ide len o odhady, málokedy sa však naplnia a väčšina pivovarníkov otvára s výrazným meškaním oproti pôvodným plánom.

Kapacita pivovar má byť 2000 hektolitrov piva ročne. Pivovar sa tak zaradí medzi väčšie minipivovary v krajine. Na tento plánovaný objem má investor odhadované náklady na úrovni 350-tisíc eur.

Prečítajte si aj

Nový pivovar na scéne. Pálffy Brauerei nadviaže na históriu

Náčrt a snímka: EIA/ Efina