Rok 2022 mal priniesť zásadnú zmenu v boji s pandémiou. Aj ju priniesol, prišli však ďalšie problémy, ktoré nikto nečakal. Vojna na Ukrajine, inflácia a bezprecedentné zvyšovanie cien za energie výrazne poznačili rok 2022. A ako ho vnímali pivovarníci? Pýtali sme sa ich v tradičnej veľkej pivovarníckej ankete. Dnes odpovedá Ján Kadlec, riaditeľ Holíčskeho pivovaru Wywar.
Ako hodnotíte tento rok? Môžete na ňom nájsť niečo pozitívne?
Od roku 2022 sme pravdupovediac mali očakávania väčšie. Po dvoch rokoch pandémie to bol konečne prvý rok bez obmedzení, no do konečných čísel sa to veľmi nepremietlo. Spoločnosť trápi vysoká inflácia a s tým spojený rast cien úplne všetkého. Ľudia pochopiteľne obmedzili svoje výdavky a reštauračné služby sú na rane medzi prvými, čo znižuje dopyt po pive aj vo veľkoobchode. Pozitívnou správou je, že napriek týmto negatívam sa dopyt dokázal naštartovať a podarilo sa nám udržať úspech našej domácej prevádzky pizzerie Wywar, za čo môžeme v prvom rade poďakovať našim zamestnancom.
Zvyšovanie cien sa dotýka všetkých odvetví. Ako zvládate rastúce náklady? Do akej miery vás ohrozujú?
Ceny vstupných nákladov tento rok rástli v desiatkach až stovkách percent a niektoré komodity sa nás dotknú až v roku 2023. V tomto roku sme inštalovali ďalšie fotovoltaické panely a v súčasnosti máme každú strechu výroby a prevádzky pokrytú solárnymi panelmi. Keďže varenie piva a úprava sladov je vo veľkej miere závislá od energií, najmä od plynu, premietajú sa tieto náklady aj do surovín. Ku koncu roka sme museli zareagovať zmenou cien, no ani tie nepokryjú všetky zvýšené náklady. Bez regulácie cien (ktoré budú aj tak štvornásobné oproti roku 2022) by veľmi málo výrobných podnikov dokázalo byť rentabilných.
Na ktorý produkt z vašej produkcie ste najviac hrdí? Viete prezradiť, či nastanú vo vašej produkcii zmeny v roku 2023?
Každé pivo sa snažíme uvariť najlepšie ako vieme. Každý máme svojho favorita, no v kolektíve nášho pivovarského tímu patria medzi najobľúbenejšie svetlý ležiak Pilsner Mängel 11° alebo IPA 15 Years in Hell 15°. V roku 2022 sa nám podarilo zaradiť do ponuky aj naše nealkoholické pivo, s ktorého chuťou sme veľmi spokojní. Zásadné zmeny u nás neplánujeme, avšak snažíme sa kontinuálne posúvať a vylepšovať naše výrobné procesy.
S akými ambíciami vstupujete do roku 2023? Čo by ste odkázali vaši fanúšikom?
Po dvoch rokoch prežívania pandémie, nebude ani ten ďalší rokom rozmachu, ale rokom prežitia. Vstupujeme doň však pozitívne, pretože veríme, že poctivú prácu a dôraz na kvalitu vždy fanúšikovia piva ocenia, a budú pivo Wywar vyhľadávať, či u nás, alebo vo svojej obľúbenej prevádzke. Bude dôležité, aby ľudia podporili svoje lokálne podniky, nech tam už čapujú akékoľvek pivo.
Prečítajte si aj
Beermalade: preferencie zákazníkov sa menia, niekedy prekvapivo
Snímka: FB Holíčsky pivovar Wywar