Jeden z najobľúbenejších slovenských remeselných pivovarov pripravuje expanziu. Holíčsky pivovar Wywar predložil úradom zámer, ktorý poodhaľuje plány producenta piva zo Záhoria. V dohľadnej dobe chce výrazným spôsobom rozšíriť kapacity.
Rozširovanie priestorov
Pivovar otvorili v Holíči v roku 2014 a pomerne rýchlo si získal popularitu. Okrem ležiakov ponúkol na trh aj vrchne kvasené pivá v sudoch či fľašiach. Že sa pivovaru darilo, dokazovali aj čísla produkcie. Pôvodne bol pivovar nastavený na ročnú kapacitu 1 500 až 2 000 hektolitrov.
V roku 2018 navarili v pivovare približne 3 000 hektolitrov piva, plán na tento rok bolo toto číslo navýšiť o ďalších dvetisíc hektolitrov. Ani tieto kapacity však Holíčanom nebudú musieť stačiť. Do objektov skladu chcú umiestniť nové tanky a chcú v ňom vytvoriť aj sklad hotového piva.
Pivovar hovorí o inovácii a automatizácii výroby. V Holiči prebehne „inštalácia nových moderných fermentačných tankov pre výrobu piva v jednej nádobe bez prečerpávania s automaticky kontrolovateľnými a zaznamenávanými parametrami.“
Za Kalteneckerom
Po úpravách dokážu vo Wyware navariť ročne päť- až dvanásťtisíc hektolitrov piva ročne. S takouto kapacitou sa veľkosťou zaradí za pivovar Kaltenecker, ktorý disponuje ročnou kapacitou na úrovni 15-tisíc hektolitrov.
Pivovar už získal odobrenie od úradov, ktorý posudzovali projekt a jeho vplyv na životné prostredie. Kedy sa projekt zrealizuje je nateraz otázne. Rozširovanie pivovarníckych kapacít nie je vôbec zriedkavé. Zväčša sa týka pivovarov, ktoré svoje pivo distribuujú aj mimo svojho regiónu. Platí to aj o pivovare Wywar.
Prečítajte si aj
Snímka: Holíčsky pivovar Wywar