ŽiWell: Všetci sa trepeme do Bratislavy, lebo tam sa na cenu nehľadí

ŽiWell

Piešťanský pivovar ŽiWell patrí medzi stálice slovenskej remeselnej pivnej scény. Aj v tomto kúpeľnom meste zažívajú v týchto dňoch pomyselný vrchol pivnej sezóny. Sládok pivovaru Peter Demko pre portál oPive.sk porozprával o dianí v pivovare aj o smerovaní pivného trhu.

Stálice aj experimenty

Peter priznáva, že v týchto dňoch nevie, kde mu hlava stojí. „Treba skutočne zamakať, navariť poriadne pivá, navariť ich čo najviac, povymýšľať parádne letné špeciály a skúsiť z leta „vymlátiť“, čo to dá, lebo zimy od korony už bývajú ťažké,“ priznáva.

Základom ponuky pivovaru ŽiWell je štvorica pív: Jedenástka, Červená veža, APAč a Vandal. Ponuku dopĺňajú špeciály. „V posledných rokoch sa veľkej obľube teší Hasselhoff IPA navarená v zaujímavom štýle ktorý voláme Summer Jouce IPA. Mimochodom, tento kúsok sa stihol vypredať aj na tohtoročnej Pohode, kým ju tak smutne nezrušil,“ prezradil sládok.

Peter hovorí, že v pivovare radi experimentujú a pripravujú novinky. „Každý mesiac  navaríme niečo nové, zaujímavé a miestami mierne šialené v rámci našej Experimental series. Napríklad práve teraz máme v ponuke skutočne podarenú pšenicu z grapefruitom, aj ľahkú dezertnú Fruit Black IPA s višňami,“ rozpráva Peter.

Nová doba

Aj v Piešťanoch vidia, že trh sa v posledných rokoch zmenil. „V skratke, viac ľudí začalo piť pivo radšej doma ako v podniku, tiež veľa z nich v rámci šetrenia či obáv o budúcnosť prešlo od prémiových remeselných pív ku komerčným. A je tu aj zaujímavý trend mladých ľudí, ktorí preferujú zdravý životný štýl a namiesto sedenia pri pive pijú nápoje bez alkoholu,“ porovnáva.

Žiwell - Peter Demko

Peter sa triezvo pozerá aj na celkový trh. „Obavám sa ale, že pivný boom už skončil a to, čo žijeme teraz je skutočná realita aktuálneho Slovenska. Nemyslím to pri tom až tak negatívne, skôr realisticky,“ hovorí priamo.

Poukazuje na to, že nie všade v krajine je situácia rovnaká. „Všetci sa chceme trepať do Bratislavy, lebo tam sa ešte na cenu piva až tak nehladí, zatiaľ čo je tu obrovská časť krajiny, kde sa pivovar fungujúci „okolo komína“ len ťažko presadí. A úprimne, pre nové pivovary bude veľká výzva etablovať sa na trhu v porovnaní so situáciou spred takmer desiatich rokov, kedy začínal ŽiWell. A to je škoda,“ polemizuje.

V Piešťanoch chcú bojovať ďalej a majú plány na najbližšie mesiace. „V najbližších mesiacoch to u nás je najmä o tom zvládnutí náporu vyplývajúceho z letnej sezóny. Chystáme aj nejaké zasadne zmeny, ale o tých Vás budeme informovať keď to bude aktuálne,“ naznačuje tajomne Peter Demko z Piešťanského pivovaru ŽIWell.

Prečítajte si aj

Trh sa mení. Aj preto pivovar Wywar ohlasuje viacero noviniek

Snímky: Piešťanský pivovar Žiwell, archív P.D.