Pri pive sa najlepšie spomína na staré dobré časy. Svoje by o tom vedeli rozprávať Popradčania. Keď štvorica miestnych prevádzkovateľov neustále počúvala od svojich zákazníkov, že „už ani pivo nie je to čo bývalo“, povedali si, že je čas niečo zmeniť. Písal rok 2011 a v Poprade sa rozhodli spraviť krok neznámym smerom. „Zákazníci sa nám sťažovali, že všetky pivá sú rovnaké. Že sa podobajú. A nevedeli medzi nimi nájsť „to svoje“. Tak sme si povedali, čo tak skúsiť variť vlastné pivo,“ spomínajú majitelia.
Zámer sa im podarilo naplniť v decembri 2012, kedy otvorili pivovar Egídius Brewery. Cieľ bol jasný. Zabojovať o priazeň klasikou. „Základná myšlienka nášho pivovaru je priniesť zákazníkom skutočné pivo, varené iba zo základných surovín, bez akejkoľvek chémie, umelých dochucovadiel a stabilizátorov,“ vysvetľujú Popradčania. Klasiku ponúkajú aj v pohároch. „Naše pivo je nepasterizované a nefiltrované, zachovávajúce si všetky zdraviu prospešné látky,“ hovoria.
Kým časť minipivovarov na Slovensku sa zameriava len na obmedzený výber, pod Tatrami idú opačným smerom. „Varíme spodne kvasené piva plzeňského typu (11%, 13%, tmavá 11%, 16%, 18% špeciál), ale uvarili sme aj Weizen 11% a chceme navariť aj ďalšie vrchne kvasené,“ prezrádzajú majitelia Pivovaru Egídius.
Pivo nájdete len v ich podniku. „Momentálne rozbiehame kuchyňu, takže sa meníme reštauračný pivovar,“ hovoria o novinkách Popradčania. Tí pivo predávajú aj v KEG sudoch, litrových PET fľašiach a päťlitrových pártysudoch. Pripravujú aj novinku – tretinkové fľaše. Nemá však zostať len pri tejto zmene. „Plánov je veľa, čo sa týka sortimentu, rozšírenia výroby a ďalších vecí. Ale to by sme nechceli predbiehať. Jedno je však isté – zákazníci sa majú na čo tešiť,“ uzatvárajú pod Tatrami.
Rok otvorenia: 2012
Kapacita pivovaru: 500 litrová varňa, 6 CKT 1200 litrových a dva 500 litrové ležiacke tanky
Čo varia: pivo plzeňského typu – 11%, 13%, tmavá 11%, 16%, 18% špeciál a 11% Weizen