Prekvapenie, Matthew Wirtz mieri do Pivovaru Karpat

Na slovenskom pivovarníckom trhu sa udial jeden z najzaujímavejších presunov posledných rokov. Americký sládok Matthew Wirtz, ktorý rozbiehal pivovar dUb Brewing Company, mieri do Pivovaru Karpat. Obe strany sa na spolupráci dohodli po tom, čo Matt nedobrovoľne skončil vo svojom pivovare v Rači.

„Som nadšený, že môžem oznámiť moje pripojenie k tímu Pivovaru Karpat, k rodine, ktorá vlastní a prevádzkuje pivovar pri Trnave na Slovensku. Po zdĺhavých rokovaniach s vlastníkmi sme si uvedomili, že zdieľame rovnaké nadšenie, víziu a ciele pre remeselnú výrobu piva na Slovensku i v zahraničí. Mojou úlohou bude rozvíjať a variť americké štýly piva pre strednú Európu. Budem tiež pracovať na ďalšej integrácii pivovaru Karpat do miestnej pivovarníckej komunity – komunity, ktorá mi za posledný rok ukázala veľkú podporu i priateľstvo a to najmä v priebehu posledného mesiaca, za čo som im veľmi vďačný,“ hovorí Matt.

„Našim cieľom je vyvinúť prístup zdola, spájajúci pivovar so zákazníkmi aj širšou komunitou. Od roku 2017 očakávame rast v sektore remeselného piva v strednej Európe a už teraz sa tešíme aj na ďalšie výzvy. Spojenie s Pivovarom Karpat mi dáva nástroje, ktoré pomáhajú priniesť výborné pivo pre široké publikum nadšencov piva. Opäť by som sa chcel poďakovať všetkým v komunite za podporu pri dUb Brewing Company a dúfam, že mi zachovajú podporu aj v mojom novom pôsobisku,“ uviedol vo vyhlásené Matt.

Novú posilu v tíme vítajú aj v pivovare, ktorý nájdete v Hrnčiarovciach nad Parnou. „Veľmi nás teší, že sa Matt rozhodol štát súčasťou nášho pivovaru. Pivovar Karpát práve získal profesionála a garanta americkej craft beer kultúry na Slovensku. Našim fanúšikom by sme radi priniesli vyššiu kvalitu a úroveň rozmanitých druhov pív. Matt je jedným z prvých krokov, ktoré prinesú autentickú chuť svojej krajiny do nášho pivovaru. Tešíme sa na ochutnávku prvého piva, ktoré Matt uvarí pod našou značkou,“ uviedol vo vyhlásení Pivovar Karpat.

Matthew prišiel na Slovensko pred štyrmi rokmi, keď si zobral za ženu Slovensku. Za oceánom bol jeho profesijný život spojený s pivom. „Asi pred piatimi rokmi som zakladal pivovar Bonfire Brewing v Colorade. Dnes má kapacitu 5000 hektolitrov a varí na dvoch miestach. Na oboch som bol hlavný sládok,“ spomínal pred rokom a pol Matthew.

Na Slovensko prichádzal s tým, že tu chce založiť vlastný pivovar. Keďže nemal dostatok vlastných prostriedkov, spojil sily s ďalšími dvoma investormi. V septembri tak v Rači otvorili pivovar dUb Brewin Company. Aj my sme o ňom písali ako o „americkom pivovare,“ keďže jeho charakter určoval hlavne Matthew, ktorý zodpovedal okrem iného aj za kvalitu piva.

V decembri však došlo v Račí k vynútenej zmene. „Moji obchodní partneri ma v piatok prekvapili, keď sa v sprievode ozbrojenej bezpečnostnej služby objavili v pivovare. Následne ma v hlasovaní odvolali z postu výkonného riaditeľa,“ opisoval situáciu americký sládok. Vedenie pivovaru dUb Brewing Company prevzali ďalší dvaja spoločníci.

Pivovar Karpat spustil produkciu v druhej polovici roka 2015 a ihneď zaujal razantným prienikom. Postarala sa o to hlavne spolupráca s obchodným reťazcom Tesco. Producent zlatistého moku, ktorý sídli v Hrnčiarovciach nad Parnou, sieti dodával najprv svoje pivá, neskôr preň začal vyrábať aj privátnu značku Tesco Finest. Samotný pivovar má ročnú kapacitu nastavenú na úrovni šesťtisíc hektolitrov.

Čítajte aj rozhovor s Mattom o tom, prečo prijal ponuku

Snímka: Pivovar Karpat, archív M.W.