Ako pivovar Stupavar ukázal cestu celému sektoru

Na úvod sa musím priznať, že tento môj príspevok píšem ovplyvnený priaznivou situáciou v mojom okolí. Neďaleko môjho bydliska totiž začali zásobovať predajňu Malina pivom od Stupavaru. Možno si poviete, že banalita. Možno áno.

Obľúbený segment

Aj na mojom chovaní však čoraz častejšie pozorujem akúsi pohodlnosť. Aj keď viem, že pivotéka na druhom konci mesta ponúka nové pivo, čas na jej návštevu nemám. Ten ušetrený venujem radšej niečomu inému, najmä keď ide „len“ o pivo na doma. Popularita pitia piva doma pritom stúpa a nič nenasvedčuje tomu, že sa tento trend nejako zmení.

Aj preto bude pre remeselné pivovary dôležité podporovať aj tento segment. Cesta cez pivotéky je síce schodná, ale nie je dlhodobo akceptovateľná. Najmä keď rozmýšľate výhľadovo s tým, že chcete v tomto smere aj rásť. A tu nehovorím o tom, že na Slovensku chýba poriadna pivotéka typu Beer Lovers vo Viedni.

Všade vo svete sa rozmáha trend, že sa remeselné pivo predáva v supermarketoch. Kupujete si chlieb, mlieko a k nemu priložíte aj pár fľašiek poctivého piva. Situácia na Slovensku je iná. Naše pivovary nemajú také kapacity, aby sa vedeli „upísať diablovi“.

Slovíčko diabol je prehnané, ale z pohľadu malého pivovarníka sú také aj podmienky, za ktorých sa môžu dostať do veľkých reťazcov. Tlak na cenu, kvalitu, dodávku atď. Robiť to na dlhodobej a udržateľnej báze je beh na dlhú trať.  Áno, je tu Karpat či Kaltenecker … je to však vo veľkom a na dlho…

Jednoduchá cesta

Cestu ako na to, ukázal Stupavar. Jednoducho sa dohodol s malou regionálnou sieťou obchodíkov. Pivo je pekne uložené v chladničke, nie je tu tlak na veľké obraty a pivo postupne rozširuje aj publiku, ktoré by ho inak nepoznalo.

A prečo o tom píšem? Teraz si predstavte, že by rovnakým spôsobom postupovali pivovary aj v ďalších regiónoch. Liptovar by to realizoval na Liptove, Sessler v Trnave, Tatras pod Tatrami atď. Nenásilne, bez tlakov, v malom a zároveň dostatočne široko.

Aj do slovenských obchodov by sa vrátila pivná pestrosť, ktorá tu bola kedysi. Až to by bol bola pivná revolúcia. Možno je to utópia, ale niekde treba začať. V tomto prípade už nič netreba vymýšľať. Stačí sa inšpirovať pánmi zo Stupavaru. Pre pivovar to môže znamenať malý krok, pre celý segment však veľký skok vpred…

Mali by sa Stupavarom inšpirovať aj ďalšie pivovary?

View Results

Loading ... Loading ...

***********************************

Guñéz Ulej
Narodil som sa niekde medzi Kyjevom a Prahou. Bez piva si neviem predstaviť deň, ani noc. Pracujem ako IT-čkár v jednej nemenovanej firme a mojim snom je celosvetový mier. Ak máte nejaké postrehy, alebo pivné hlúposti, pošlite mi ich na adresu gunez.ulej@gmail.com.