Ako sa Stredoslováci učia piť remeselné pivo

Leto bolo bohaté na pivné festivaly. Nekonali sa len vo väčších slovenských mestách, na konci augusta sme mohli ochutnať kvalitné remeselné pivo na festivale v peknom parku Štefana Moyzesa v Žiari nad Hronom.

Toto mesto v žiarskej kotline zatiaľ na svoj remeselný či reštauračný pivovar stále čaká. Aj v miestnych krčmách, baroch či reštauráciách ponuka pivných špeciálov chýba. Najbližšie si môžu Žiarčania vychutnať iné pivo ako od veľkých pivovarov v Prievidzi. A práve pred stánkom pivovaru Preuger z Prievidze sme videli najdlhší rad.

Ponúkali tam však len pivnú klasiku – 10 a 12 stupňové ležiaky za prijateľné ceny tesne nad jedným eurom. „Varíme aj špeciály, ale dnes ich nemáme. V Prievidzi naše pivo dostanete vo viacerých krčmách, ale vlastný podnik zatiaľ nemáme. Sme skôr distribučný pivovar,” prezrzadil nám výčapník z Preugeru.

Nitrania so skvelými APAmi

Hneď vedľa mal stánok nitriansky pivovar Hop Grup. Majitelia ponúkali dve pivá štýlu APA. Prvé s názvom Citra Smash bolo 11 stupňové. „Názov je odvodený od použitého chmeľu,” vysvetľuje jeden zo spolumajiteľov. Mám zachutila jeho nie veľmi ostrá horkosť s príchuťou citrusov a pritom bolo pivo lahodné a vysoko piteľné.

Druhá vzorka mala názov Tornádo a bola to 12 stupňová APA. Pivo bolo primarane horké tiež s nádychom citrusov, jantárovej farby s kvalitnou hustou penou. Podľa výčapníka sa ľudia na festivale veľmi na remeselné pivá s netradičnými názvami nepýtali. Zajímala ich iba stupňovitosť a farba piva. Možno aj cena dve eurá za 0,4 litra bola na tento región Slovenska trochu vysoká. Napriek tomu ku koncu večera mal Hop Grup už jednu APA vyčapovanú.

Hellstork preklapil s Pink City

Vedľa mal najvkusnejší stánok pivovar Hellstork. Ponúkal niekoľko druhov pivných špeciálov. Dve desiatky – Helles a New Model Army, čo je APA.

Ochutnali sme New Model Army APA, ktoré malo medovú farbou, citrusovú vôňu a kaamelovú príchuť a nekončiacu horkosť na jazyku. Nasledovali 13 stupňová Pink City session IPA. V pive bolo naozaj cítiť ovocie ako grep, marhule či jahody. Napokon tam nechýbala ani ovocná kyslosť a horká chmeľová koncovka. Ako už farba naznačuje toto pivo je ľahké, svieže a vhodné aj pre dámy.

Napokon sme degustáciu zakončili tmavou 13 stupňovou Pandou typu Stout. Pivo malo krémovú penu, chuťovo sladkasté s príchuťou čokolády. Na to, že tmavé pivá nie sú našími favoritmi, nás príjemne prekvapilo.

Damian s chutným Weizenbockom

V poslednom stánku mali pivá z viacerých remeselných pivovarov z holičského Wywaru a z bratislavského kočovného pivovaru Damian. Keďže Wywar sme poznali ochutnali sme pivá od Damianu. Ten ponúkal vlastný Pale Ale a pšeničné  Weizenbock. Toto 17 stupňové pivo nás očarilo mahagónovou farbou a hustou penou, ktorá sa držala veľmi dlho. Chuťovo prevažoval  karamel a sladkosť jabĺk. Pale Ale mal 12 stupňov a bolo to svieže svetlé pivo s ovocnými tónmi a suchou chmeľovou dochuťou a príjemnou horkou koncovkou.

Na festivale nechýbali ani sprievodné akcie ako súťaž v pití piva na rýchlosť nielen medzi mužmi, ale aj ženami, o najlepší uvarený guláš či súťaž v jedení čili papričiek. Ak by organizátori zlepšili propagáciu a neorientovli sa len na lokálnu klientelu, tento festival by mohol pritiahnuť aj viac ľudí a pozornosti.

Snímky a text: Mário Skyba