Jedlo je esenciálnou súčasťou Austrian Beer Challenge (ABC), nielen len preto, že cez obed servírujú “bodenständige küche“ s už spomínaným „Wiener schnitzel“ v nedeľu.
Jedným z vrcholov celého podujatia je spoločná večera, ktorá sa koná večer prvého dňa. Odkedy sa ABC zúčastňujem, tak sa postupne vyvíjala jej podoba. Od akéhosi rautu s domácimi studenými špecialitami, cez večeru v tradičnej rakúskej reštaurácii až po terajšiu opulentnú verziu. Tá pozostáva tradične zo štyroch chodov, ku ktorým je starostlivo napárované pivo.
Celému výsledku predchádza dlhý proces ladenia, skúmania, párovania. Proste taká práca snov. Večera je tiež miestom a čas na rôzne poďakovania, odovzdanie výročných cien. Celý večer sa teda nesie v slávnostnom duchu.
A čo sme nakoniec konzumovali?
Prvý chod bol „dreierlei“ z dúhového pstruha, čo v preklade znamená pstruh na tri spôsoby. Carpaccio, Tatarák a kaviár. Párované pivo sa podávalo Hochland Imker Bio Honigbier. Pivo poznám a veľmi mi nechutí, lebo je veľmi sladké. Keďže nejem ryby, tak sa večer začínal nie veľmi povzbudivo. Nuž, ale veď ochutnám. Všetky tri zložky jedla boli famózne, zbavené rybiny a honig bier svojou sladkosťou perfektne dopĺňal celé jedlo. Za mňa prekvapenie večera.
Ako druhé nám na stole pristála polievka z muškátovej tekvice s mini praclíkom, doplnená pivom Kaltenhausen Editon Maroni. Jeseň na tanieri, tekvica sa pekne dopĺňala s gaštanovým pivom. Akurát nachm… , čo toto trepem dochutená polievka, pivo s jedinou chybou. Mohlo jej byť viac, oveľa viac.
Ako tretí chod nám naservírovali Duetto z teľacieho mäsa a to chrbát a líčkami na zelerovom pyré s hríbovou omáčkou a divokou brokolicou. Vyvážené, mäkké mäso, zelerové pyré bolo lahodné, divoká brokolica úžasná a celé toto skvele doplnili huby. A k tomu sa podával Schwarz Bräu Altbier. Nuž, pivá z tohto pivovaru sa nevyznačujú stabilnou kvalitou a konkrétne toto pivo bolo v minulosti mnou vnímané veľmi negatívne. A ako chutilo teraz? Dobre, sladko karamelové, zľahka pražené tóny, slušne dopĺňalo jedlo. Nie najlepší alt môjho života, ale bez chýb a rušivých elementov.
Finále musí byť sladké, tak nám na stoloch pristál dezert Citrónový tart. Doplnený vanilkovou espumou, snehovými pusinkami a drobným ovocím. Sladké, ovocné, osviežujúce, doplnené o belgian ale, Engelszell Nivard Jubiläumsbier. Korenisté, zľahka kvasničné, sladové, v pozadí je cítiť medovú dochuť. Dobre to sadlo. A tým bol koniec večere. Ibaže by nebol.
Každá kvalitná, luxusná, viacchodová večera by mala končiť syrom. Preto ako prekvapenie pripravil Harry naložený syr Stilton v pive Samichlaus, čo je legendárny doppelbock z pivovaru Schloss Eggenberg (pôvodne bolo navarené v Feldschlösschen, Švajčiarsko), ktorý sa varí 6.12. každý rok a do produkcie ide po desaťročnom zrení. Prečo som rozvláčny? K naloženému syru sme dostali tri degustačné porcie tohto piva z ročníkov 2021, 2009, 2001.
Neuveriteľný zážitok, intenzívny syr, tri rôzne verzie doppelbocku, proste dokonalá bodka na záver. Najlepšie pivo bolo ročník 2009, veľmi intenzívne, slad, med, samozrejme aj oxidácia, dosť zreteľný kokos zo sudov, čo som tu pocítil prvýkrát. 2001 už bola zoxidovaná, veľmi drevitá, avšak stále pitná. No a v tejto spoločnosti bola 2021, len také mladé, nevybúrené pivo.
Aby sa nezabudlo, že sme boli na súťaži, tak tu sú víťazi?
Komerčné pivovary:
Amerikanische Ales 6 beers brewingTropicAle American Pale Ale
Belgische Ales Boris Pivo For Any Season
Bockbiere untergärig Brauerei Gusswerk Bio-Eisbergbock
Classic Style IPAs ZaungastZaungast Mango IPA
Europäische Ales (britisch, deutsch) Hofbräu KaltenhausenSigismund
Export- und Festbiere Brauerei Gusswerk Bio-Steinbier
Fruchtbiere Stieglbrauerei Stiegl-Hausbier Rosamunde
Holzfassgereifte Biere Stieglbrauerei Sonnenkönig VII
Keller- bzw. Zwicklbier Brauerei Schwechat Schwechater Zwickl
Kreativbiere (Gewürz, Gemüse) Zaungast Zaung. Honig Lavendel Weiz
Kreativbiere (Sauer, Rauch, alt. Extr.) StieglbrauereiStiegl-Hausbier Gipfelstürmer
Lagerbiere Dunkel Gaminger Kartausenbräu Kartausen Dunkel
L. Lagerbiere und Münchner Helle Biermanufaktur Loncium Classic Bio
Modern Style IPAs Next Level Brewing JAIL BREAK
Pils Kurv`nbräu Nestler PILS
Stouts und Porter Bierschmiede Hammer
Weizen- und Roggenbiere, Weizenböcke Brauerei Jos. Baumgartner Baumgartner WEISSE hell
Wiener Lager s’Edla Craft Bier Amstettner Stadtluft Bier.
Najúspešnejším pivovarom sa stal Stieglbrauerei s tromi víťazstvami a jedným tretím miestom. A tento pivovar získal aj titul pivovar roku. Čo sa spolkových krajín týka, najúspešnejšie bolo Dolné Rakúsko s 18timi medailami, z toho šesťzlatých.
A víťaz best of show? Baumgartner Weisse Hell.
Domovariči:
Amerikanische Ales Flo’s Finest Flo’s Finest American Pale Ale
Belgische Ales Gärstoff Niu Pijiu
Bockbiere untergärig Privatbrauerei Kremmel Zünzlar
Classic Style IPAs NockCraft Hoptimum
Europäische Ales (britisch, deutsch) ALEpine Diamond Star
Export- und Festbiere Privatbrauerei Kremmel Feldwebel
Fruchtbiere Stex Brewing Autumn Walks
Holzfassgereifte Biere Leondinger Braukunst Braukunst Beta Bourbon IV
Keller bzw. Zwicklbier Kremstal-Bräu 1516
Kreativbiere (Gewürz, Gemüse) bierix zirbAle #37
Kreativbiere (Sauer, Rauch, alt. Extr.) Jörg’s Brauerei & Brautastic Leondinger unendl. Sour – Himbeere
Lagerbiere Dunkel Privatbrauerei Kremmel Black Ernest
Leichte Lagerbiere & Münchner H. Wastl-Irgl Bräu Sommerbier
Modern Style IPAs Meidlinger Mythos Trüb & Saftig
Pils Privatbrauerei Kremmel Nebelparder
Stouts und Porter Pauls Black Bomb
Weizen- und Roggenbiere, W.böcke Kremstal-Bräu Valentinus-Weisse
Wiener Lager Flo’s FinestFlo’s Finest Vienna Lager
Najúspešnejším pivovarom sa stal Privat Brauerei Kremmel so štyrmi víťazstvami, tromi striebram a jedným tretím miestom. Tak isto sa stal aj pivovarom roku 2021.
Čo sa spolkových krajín týka, najúspešnejšie bolo Horné Rakúsko s 16timi medailami, z toho šesť zlatých.
A víťazom Best of Show sa stalo pivo VALENTINUS-WEISSE (Kremstal-Bräu).
Čo dodať na záver? ABC rastie svojou úrovňou z roka na rok vyššie a vyššie. Úrovňou súťažných pív, organizáciou, sprievodných podujatí a podobne. Veľmi rád sa zúčastním aj budúci rok, ak ma organizátori opäť zavolajú.
Text a snímky: Imrich Nógell, Beermalade