Austrian Beer Challenge: Toto sú najlepšie pivá z Rakúska

Austrian Beer Challenge - Večera

Jedlo je esenciálnou súčasťou Austrian Beer Challenge (ABC), nielen len preto, že cez obed servírujú “bodenständige küche“ s už spomínaným „Wiener schnitzel“ v nedeľu.

Jedným z vrcholov celého podujatia je spoločná večera, ktorá sa koná večer prvého dňa. Odkedy sa ABC zúčastňujem, tak sa postupne vyvíjala jej podoba. Od  akéhosi rautu s domácimi studenými špecialitami, cez večeru v tradičnej rakúskej reštaurácii až po terajšiu opulentnú verziu. Tá pozostáva tradične zo štyroch chodov, ku ktorým je starostlivo napárované pivo.

Austrian Beer Challenge - Menu

Celému výsledku predchádza dlhý proces ladenia, skúmania, párovania. Proste taká práca snov. Večera je tiež miestom a čas na rôzne poďakovania, odovzdanie výročných cien. Celý večer sa teda nesie v slávnostnom duchu.

A čo sme nakoniec konzumovali?

Austrian Beer Challenge - Predjedlo

Prvý chod bol „dreierlei“ z dúhového pstruha, čo v preklade znamená pstruh na tri spôsoby. Carpaccio, Tatarák a kaviár. Párované pivo sa podávalo Hochland Imker Bio Honigbier. Pivo poznám a veľmi mi nechutí, lebo je veľmi sladké. Keďže nejem ryby, tak  sa večer začínal nie veľmi povzbudivo. Nuž, ale veď ochutnám. Všetky tri zložky jedla boli famózne, zbavené rybiny a honig bier svojou sladkosťou perfektne dopĺňal celé jedlo. Za mňa prekvapenie večera.

Ako druhé nám na stole pristála polievka z muškátovej tekvice s mini praclíkom, doplnená pivom Kaltenhausen Editon Maroni. Jeseň na tanieri, tekvica sa pekne dopĺňala s gaštanovým pivom. Akurát nachm… , čo toto trepem dochutená polievka, pivo s jedinou chybou. Mohlo jej byť viac, oveľa viac.

Austrian Beer Challenge - Hlavné jedlo

Ako tretí chod nám naservírovali Duetto z teľacieho mäsa a to chrbát a líčkami na zelerovom pyré s hríbovou omáčkou a divokou brokolicou. Vyvážené, mäkké mäso, zelerové pyré  bolo lahodné, divoká brokolica úžasná a celé toto skvele doplnili huby. A k tomu sa podával Schwarz Bräu Altbier. Nuž, pivá z tohto pivovaru sa nevyznačujú stabilnou kvalitou a konkrétne toto pivo bolo v minulosti mnou vnímané veľmi negatívne. A ako chutilo teraz? Dobre, sladko karamelové, zľahka pražené tóny, slušne dopĺňalo jedlo. Nie najlepší alt môjho života, ale bez chýb a rušivých elementov.

Finále musí byť sladké, tak nám na stoloch pristál dezert Citrónový tart. Doplnený vanilkovou espumou, snehovými pusinkami  a drobným ovocím. Sladké, ovocné, osviežujúce, doplnené o belgian ale, Engelszell Nivard Jubiläumsbier.  Korenisté, zľahka kvasničné, sladové, v pozadí je cítiť medovú dochuť. Dobre to sadlo. A tým bol koniec večere. Ibaže by nebol.

Každá kvalitná, luxusná, viacchodová večera by mala končiť syrom. Preto ako prekvapenie pripravil Harry naložený syr Stilton v pive Samichlaus, čo je legendárny doppelbock z pivovaru Schloss Eggenberg (pôvodne bolo navarené v Feldschlösschen, Švajčiarsko), ktorý sa varí 6.12. každý rok a do produkcie ide po desaťročnom zrení. Prečo som rozvláčny? K naloženému syru sme dostali tri degustačné porcie tohto piva z ročníkov 2021, 2009, 2001.

Neuveriteľný zážitok, intenzívny syr, tri rôzne verzie doppelbocku, proste dokonalá bodka na záver.  Najlepšie pivo bolo ročník 2009, veľmi intenzívne, slad, med, samozrejme aj oxidácia, dosť zreteľný kokos zo sudov, čo som tu pocítil prvýkrát. 2001 už bola zoxidovaná, veľmi drevitá, avšak stále pitná. No a v tejto spoločnosti bola 2021, len také mladé, nevybúrené pivo.

Aby sa nezabudlo, že sme boli na súťaži, tak tu sú víťazi?


Komerčné pivovary:

Amerikanische Ales                                       6 beers brewingTropicAle American Pale Ale

Belgische Ales                                                 Boris Pivo For Any Season

Bockbiere untergärig                                     Brauerei Gusswerk Bio-Eisbergbock

Classic Style IPAs                                            ZaungastZaungast Mango IPA

Europäische Ales (britisch, deutsch)          Hofbräu KaltenhausenSigismund

Export- und Festbiere                                    Brauerei Gusswerk Bio-Steinbier

Fruchtbiere                                                      Stieglbrauerei Stiegl-Hausbier Rosamunde

Holzfassgereifte Biere                                   Stieglbrauerei Sonnenkönig VII

Keller- bzw. Zwicklbier                                  Brauerei Schwechat Schwechater Zwickl

Kreativbiere (Gewürz, Gemüse)                   Zaungast Zaung. Honig Lavendel Weiz

Kreativbiere (Sauer, Rauch, alt. Extr.)        StieglbrauereiStiegl-Hausbier Gipfelstürmer

Lagerbiere Dunkel                                           Gaminger Kartausenbräu Kartausen Dunkel

L. Lagerbiere und Münchner Helle             Biermanufaktur Loncium Classic Bio

Modern Style IPAs                                          Next Level Brewing JAIL BREAK

Pils                                                                     Kurv`nbräu Nestler PILS

Stouts und Porter                                           Bierschmiede Hammer

Weizen- und Roggenbiere, Weizenböcke   Brauerei Jos. Baumgartner Baumgartner WEISSE hell

Wiener Lager                                                   s’Edla Craft Bier Amstettner Stadtluft Bier.

Najúspešnejším pivovarom sa stal Stieglbrauerei s tromi víťazstvami a jedným tretím miestom. A tento pivovar získal aj titul pivovar roku. Čo sa spolkových krajín týka, najúspešnejšie bolo Dolné Rakúsko s 18timi medailami, z toho šesťzlatých.

A víťaz best of show? Baumgartner Weisse Hell.


Domovariči:

Amerikanische Ales                                       Flo’s Finest Flo’s Finest American Pale Ale

Belgische Ales                                                 Gärstoff Niu Pijiu

Bockbiere untergärig                                     Privatbrauerei Kremmel Zünzlar

Classic Style IPAs                                            NockCraft Hoptimum

Europäische Ales (britisch, deutsch)          ALEpine Diamond Star

Export- und Festbiere                                    Privatbrauerei Kremmel Feldwebel

Fruchtbiere                                                      Stex Brewing Autumn Walks

Holzfassgereifte Biere                                    Leondinger Braukunst Braukunst Beta Bourbon IV

Keller bzw. Zwicklbier                                    Kremstal-Bräu 1516

Kreativbiere (Gewürz, Gemüse)                  bierix zirbAle #37

Kreativbiere (Sauer, Rauch, alt. Extr.)       Jörg’s Brauerei & Brautastic Leondinger unendl. Sour –      Himbeere

Lagerbiere Dunkel                                          Privatbrauerei Kremmel Black Ernest

Leichte Lagerbiere & Münchner H.             Wastl-Irgl Bräu Sommerbier

Modern Style IPAs                                          Meidlinger Mythos Trüb & Saftig

Pils                                                                     Privatbrauerei Kremmel Nebelparder

Stouts und Porter                                           Pauls  Black Bomb

Weizen- und Roggenbiere, W.böcke          Kremstal-Bräu Valentinus-Weisse

Wiener Lager                                                   Flo’s FinestFlo’s Finest Vienna Lager

Najúspešnejším pivovarom sa stal Privat Brauerei Kremmel so štyrmi víťazstvami, tromi striebram a jedným tretím miestom. Tak isto sa stal aj pivovarom roku 2021.

Čo sa spolkových krajín týka, najúspešnejšie bolo Horné Rakúsko s 16timi medailami, z toho šesť zlatých.

A víťazom Best of Show sa stalo pivo VALENTINUS-WEISSE  (Kremstal-Bräu).

Čo dodať na záver? ABC rastie svojou úrovňou z roka na rok vyššie a vyššie. Úrovňou súťažných pív, organizáciou, sprievodných podujatí a podobne. Veľmi rád sa zúčastním aj budúci rok, ak ma organizátori opäť zavolajú.

Text a snímky: Imrich Nógell, Beermalade

Prečítajte si aj

Viedeň: Jeden koncert, dvojica pivných podnikov