Banka mu na pivovar nepožičala, dnes je za to rád

Jeho meno vám možno nič nepovie, ak ste však priaznivcom remeselného piva, jeho pivo ste už určite ochutnali. Hovoríme o Martinovi Jánošíkovi z Holíčskeho pivovaru Wywar. Jeho pivný príbeh je zaujímavý a v mnohom inšpiratívny. Na začiatku pritom stálo sklamanie.

Snívanie o pivovare

Martin sa narodil v Skalici a jeho cesta k pivu bola prirodzená. „Pivo som mal vždy rád,“ začína rozprávanie pre portál oPive.sk Martin Jánošík, hlavný sládok Holíčskeho pivovaru Wywar. Podobne ako mnohí z nás, aj on najprv skúšal produkciu veľkých pivovarov. Obzory mu začal rozširovať až prvý kontakt s českým remeselným pivom.

Práve vtedy začal vnímať pivo inak. „Chcel som sa o jeho produkcii dozvedieť čo najviac,“ vysvetľuje ako sa dostal k domovaričstvu. Zlatistý mok sa tak pokúšal uvariť doma. „Prvá várka nedopadla najlepšie, druhá bola o niečo lepšia,“ prezrádza.

Martin Jánošík je na snímke v strede.

Do piva sa zamiloval a vedel, že aj v budúcnosti sa ním chce živiť. Aj preto sa prihlásil na pivovarnícky kurz. „Stretol som sa tam s kopou ľudí, s ktorými som si vymenil názory i postrehy,“ naznačuje. Už vtedy vedel, že jeho cieľom je otvoriť si vlastný pivovar. „Mal som v hlave koncept, ktorý som chcel zrealizovať. Bohužiaľ, banka mi vtedy nepožičala,“ priznáva Martin.

Po škole do pivovaru

Plány čerstvo vyštudovaného ekonóma tak dostali vážnu trhlinu. Vtedy však pomohla aj náhoda. „V tom čase ma kamarátka upozornila na to, že vo Wyware hľadajú pomocnú silu. Tak som to skúsil,“ približuje jeho ďalšie smerovanie.

A podarilo sa. Do holíčskeho pivovaru nastúpil v jeseni 2015 a jeho vnímanie výroby piva sa posunulo o úroveň vyššie. „Najviac som sa naučil od Vetyho a Tomáša Březinu z Hellbastard.  On bol vždy v pozadí, ale pivovaru veľmi pomohol a posunul ho tam, kde je dnes,“ vysvetľuje.

Začiatkom tohto roka však hlavný sládok pivovaru Richard „Vety“ Vetyška prekvapil. Oznámil, že z pivovaru odchádza. Celkom prirodzene ho mal nahradiť práve Martin. Bola to preňho výzva, aj keď nevstupoval do neznámych vôd. „Už v priebehu roku 2016 som mal veľa navarených várok, takže to nebolo až také nové. Išlo o to, čo povedia ľudia na odchod človeka, ktorý robil tento pivovar unikátnym,“ prezrádza

Martin vedel, že jeho cieľom bude udržať dobré meno pivovaru. „Povedali sme si, že musíme ísť za kvalitou a po ceste, ktorá bola vytýčená,“ naznačuje. A zatiaľ sa im to darí veľmi dobre.

Cieľ? Zlepšovanie

A aké vzory má Martin? „Vzorom sú pre mňa české pivovary Clock a Matuška. Práve Wywar ašpiruje na to, aby bol slovenským Clockom či Matuškom. Chceme robiť pivá, ktoré sú kvalitné a iné. Chceme sa však držať štýlov, ktoré nám idú a v ktorých sa cítime doma,“ hovorí jasne.

Paradoxne, neúspech v banke mu pomohol. A sníva ešte o vlastnom pivovare? „Zatiaľ som spokojný tam, kde som. Nemienim to meniť. Tak ako som kedysi plánoval pivovar, tak teraz nie je problém navariť si várku pre seba,“ smeje sa. A aj napriek tomu, že pred jeho menom svieti titul Ing., prácu pivovarníka si pochvaľuje. „Nemenil by som to. Je to kombinácia psychickej a fyzickej práce,“ uzatvára rozprávanie Martin Jánošík, hlavný sládok Holíčskeho pivovaru Wywar.

Snímka: Holíčsky pivovar Wywar