Beermalade: Robenie si napriek nikomu nepomôže

Bolo to opäť zaujímavé. Máme za sebou pivovarnícky rok 2017 a môžeme bilancovať. Pre niekoho bol prelomový, pre iného stabilizačný. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť tradičnú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá rodina Nógellovcov z Beermalade.

Aký bol pre vás rok 2017? Čim bol iný ako predchádzajúce?
Rok 2017 bol pre nás rokom v znamení zmien. Rozbiehali sme Džemovar a pivotéku na dosť pivne nehostinnom mieste. Podarilo sa nám zaviesť pravidelné riadené pivné ochutnávky, verejné aj súkromné. Zároveň sme vyšli von za ľuďmi na rôzne akcie či už ako pravidelne Salón piva, Pivobrana ale aj iné napríklad Gentleman Expo, Dobrý trh. Išli sme ale aj do firiem, kde naše párovania piva a Beermalade mali veľký úspech. A neustále sme varili Beermalade, aktuálne sme sa dostali na číslo 78 druhov, pravidelne mávame v ponuke desať a snažíme sa pokryť to najzaujímavejšie v rámci pivovarníctva na Slovensku.

Rok 2017 bol pre nás tiež rokom ocenení: Slovenská pivovarnícka akadémia nás ocenila ako Objav roka 2016 a dva naše produkty získali v rámci celosvetovej súťaže Great Taste Awards po jednej hviezdičke. Táto súťaž je považovaná za Oscarov v gastronómii a na Slovensku má takéto ocenenie len niekoľko výrobkov. Boli sme ocenení komunitným portálom Startitup ako jedna z 50 firiem na Slovensku, ktoré to robia inak a sú inovatívni. A navyše sme získali publicitu v rôznych médiách. Takže môžeme povedať, že sme pracovali tvrdo a vyplatilo sa

Čo považujete za pivovarskú udalosť tohto roka?
Pre nás udalosťou roku, aj keď v negatívnom zmysle, bol osud pivovaru Dub. Nejde ani o to, že skončil, ale ako skončil. Ale poďme spomenúť aj niečo pozitívne a tou udalosťou bolo Pivné fórum v Trnavskom Sessleri, ktoré som moderoval (Imro).

Na čom by mal pivovarský sektor popracovať, aby sa posúval ďalej?
Na toto sme malí páni, ale rozhodne by mala odbudnúť byrokracia. A tiež nevraživosť a robenie si napriek. Žabomyšie vojny nebudú posúvať pivovarský sector dopredu, ba práve naopak. Nie je nás v tejto oblasti veľa, hlavne keď sa rozprávame o remeselných pivovaroch, tak buďme k sebe féroví a jednajme na rovinu. Veď všetkým nám ide o to, (alebo by malo ísť) aby sme produkovali kvalitné pivo a následne z neho kvalitné produkty.

Aký bude pre vás rok 2018? Čo je pre vás najväčšia výzva?
Samozrejme mal by byť lepší ako rok 2017. Najväčšia výzva? Každý (k)rok je vždy výzva. 🙂 Každopádne, sme v minulom roku podnikli veľa krokov, aby sa naše produkty okrem iného dostali aj do jedálnych lístkov. Prvé lastovičky sa už našli tento rok (Sessler, ŽiWell), a zdá sa, že budúci rok by toho mohlo byť viac. A nepoľaviť v úsilí ukázať, že Beermalade je nielen exkluzívny, jedlý darček pre milovníkov piva, ale môže potešiť svojou originalitou napríklad aj svadobných hostí a firemnú klientelu a dostať sa ešte viac do povedomia. A variť, variť, variť. Bez toho to jednoducho nepôjde 🙂

Článok bol aktualizovaný