Keď sa nám v priebehu júna ozval Marek Gašparík, ktorého sme spoznali na Salóne piva ako sládka pivovaru, boli sme zaskočený. Posťažoval sa nám na koniec pôsobenia v pivovare Baťak. Rozoberať dôvody sme nechceli, skôr sme chceli urobiť pozitívnu vec a predstaviť ho verejnosti. Pivo, ktoré nám dal ochutnať, chutilo dobre, tak sme chceli pomôcť. Po tom ako vyšiel článok Jeho pivo zahviezdilo na Korunke, teraz je bez práce, sa však ozvali predstavitelia pivovaru a ponúkajú pohľad na celý problém.
Úplne Inak
Aj keď meno sládka Karla Vavrečka nie je až tak známe, v susednom Česku ho pivovarská komunita veľmi dobre pozná. Stojí za úspechom Slávkovského pivovaru. Práve on sa cíti ako doma aj v Partizánskom. „Do pivovaru som prišiel na to, aby som nastavil technológiu, zaučil domáceho sládka a potom odišiel,“ vysvetľuje pre portál oPive.sk Karol Vavrečka, ktorý je autorom všetkých pivných receptúr Baťaka.
Pôvodne vytypovaný človek musel kvôli zdravotným problém pozíciu nádejného sládka nechať, tak sa rozhodli v Partizánskom hľadať náhradu. „Aj keď Marek nevaril pivo, tak sme sa mu rozhodli dať šancu. Nakoniec, bol v odbore vyučený,“ hovorí Karol Vavrečka.
Český sládok poukazuje na to, že mať papier a profesiu aj dokonale ovládať je veľký rozdiel. „Ja mám aj vysokú školu, ale stále sa učím. Nemôžete o sebe tvrdiť, že ste sládok, keď remeslo dokonale neovladáte,“ porovnáva.
Práve Marek Gašparík mal byť tým, ktorého Karel Vavrečka zaučí s tým, že on sa postupne stiahne. „Marek bol u nás asi sedem až osem mesiacov. Za ten čas však sám neuvaril žiadnu várku. Vždy bolo všetko konzultované so mnou,“ naznačuje.
Bez náhrady
Podľa jeho slov s nim mali veľkú trpezlivosť. „Po mnohonásobných sklamaniach a nedodržiavaní dohodnutých vecí sme sa s ním rozhodli rozlúčiť,“ konštatuje Karol Vavrečka. Podľa jeho slov boli problémom aj také veci ako dodržiavania teploty pri kvasení piva či naplnenie suda správnym pivom.
Samotný český sládok vníma situáciu, ktorá vznikla okolo Mareka za nešťastnú. „Nechceli sme to rozmazávať, ale musíme sa k tomu vyjadriť. Marek mal šancu byť hlavným sládkom a aj ním mal byť, svojej šance sa však nechytil. Nechcem a nebudem rozmazávať ďalšie veci, ktoré s tým súvisia,“ hovorí.
V Partizánskom tak riešia náhradu za Mareka Gašparíka. „Prečo by sme vyhadzovali človeka, ktorý robil dobrú prácu a boli s ním spokojní? Navyše, nemáme zaňho náhradu,“ konštatuje. Podľa jeho slov je v dnešnej dobe nájsť sládka veľmi ťažké.
Snímka: Pivovar Baťak