Prvý nástrel: Ak by sa robil rebríček krajín, v ktorých sa pivo zaraďuje medzi najobľúbenejšie nápoje, Belgicko by sa doň určite dostalo. Dnes si otestujeme jedno pivo, ktoré bolo navarené priamo v tejto krajine. Nesie názov Hopus a navaril ho pivovar Brasserie Lefebvre. Ide o vysokostupňové kvasnicové pivo. Malo by riadne „písať“, ale mi sa zameriame predovšetkým na jeho chuť.
Názov piva: Hopus
Pivovar: Brasserie Lefebvre
Druh piva: Belgian Strong Ale
Krajina: Belgicko
Stupňovitosť: Neuvádza
Obsah alkoholu: 8,3 %
Zloženie: Voda, jačmenný slad, chmeľ, kvasinky.
Farba: Slamová, mierne kalná.
Vôňa: Kvasnice dominujú. Cítim citrusové plody v kombinácií s medom, náznakmi koriandru a kvetov.
Pena: Pripomínala mi šľahačku. Hustá konzistencia si držala tvar.
Chuť: Už úvod predznamenáva, že pôjde o „naľapané“ pivo, ktoré má grády. Začína vysoko a vysoko nastavené hutné tóny prechádzajú priamo do stredu. V ňom sa snúbi med, korenistá chuť a náznaky citrusov. Koncovka je chmeľová, najprv nenápadná, potom sa však jej intenzita stupňuje. Cítiť, že pivo ma vysoký obsah alkoholu.
Zhrnutie
Na pive je krásne to, že stačia základné suroviny a výsledkom môže byť tisíc variant či druhov. Ak by sme tu chceli básniť, pivo by sme mohli prirovnať k vesmíru. Stále vás dokáže prekvapiť. Toto ma prekvapilo. Už len tým, že obdobne nechutí žiadne iné. Jednoducho má charakter a nie je to šeď, ktorú tu na stránkach často testujeme. Pivo je celkom aromatické, korenisté a zároveň v ňom nájdete nasýtený slad aj horkastý dojazd. Pitľnosť je dobrá, aj keď vysoký obsah alkoholu už po pár dúškoch odhalíte veľmi ľahko. Nie je to jednoducho pivo, ktoré si jeden večer zopakujete. Ale je to kúsok, ku ktorému sa občas chcete vrátiť. Rozmýšľam nad výslednou známkou. Rozhodujem sa medzi sedmičkou a osmičkou. Volím vyššiu známku. Už len za to prekvapenie a ten pocit po vypití.