Berhet: Museli sme stopnúť prevzatie pivovarskej technológie

Berhet - majitelia

Rok 2020 môžeme označiť za jeden z najťažších v novodobej histórii Slovenska. Sektor gastra naplno zasiahli opatrenia, ktoré paralyzovali tisícky podnikov aj podnikateľov. Ťažké chvíle museli riešiť aj pivovarníci. Aj preto bude naša koncoročná pivovarnícka anketa trocha iná. Pivovarníci v nej budú bilancovať, ale aj odhadovať vyhliadky na ďalší rok. Dnes sa za rokom 2020 obzerá Jozef Havír, spolumajiteľ kočovného pivovaru Berhet.

Dá sa nájsť na roku 2020 niečo pozitívne? Donútila vás situácia zaviesť nejaké zmeny, ktoré vám môžu v budúcich rokoch pomôcť?

Pozitívne je v súčasnej dobe byť negatívny 🙂 . Čo sa týka podnikania, tak doteraz nemysliteľný spôsob nakupovania piva cez internet sa stal bežnou súčasťou našich životov. Digitalizácia zrýchlila procesy a aby sme aj my tento trend zachytili, tak museli sme aj my urýchliť jej implementáciu do našich procesov. Viacerým našim klientom sme podali ruku čo sa týka využitia našich kapacít či odborných znalostí ohľadne zabezpečenia fungovania svojho podnikania.

Pivovary budú rátať straty. Ako ste na tom vy? Viete fungovať v obmedzenom režime, alebo máte existenčné problémy?

Výpadok tržieb z HoReCa segmentu a kultúrnych či spoločenských sú citeľné. Tesne pred „koronou“ sme spustili pobočku v PL aj expanziu do ČR, ale aktivity sme museli dočasne obmedziť na nutné minimum. Aj napriek výpadku tržieb sa snažíme fungovať v bežnom režime ako počas zimy. Vzhľadom na prijaté opatrenia je to naozaj prežívanie, keďže žiadne kompenzácie zo strany štátu nie sú dostatočné a mnohí naši klienti hrajú o čas. Je to deprimujúce, ale musíme byť pozitívne naladení, keďže máme na druhý štvrťrok dohodnuté viaceré nové spolupráce. Dobrou správou je, že sme neboli nútení žiadne pivo likvidovať

Aký krok vlády by ste v tejto situácii privítali? Môžu Vám v tomto smere pomôcť aj fanúšikovia piva?

Prioritne chceme zachovať súčasný počet našich pracovníkov a plne sa stotožňujeme s požiadavkami Iniciatívy Zachráňme gastro. V našej firme kombinujeme viaceré činnosti pod jednu spoločnosť, tak opatrenia, ktoré sú aktuálne zverejnené, nás v niektorých prípadoch diskvalifikujú čerpať prostriedky. Výnimky na to neexistujú, takže zostáva nám len spoľahnúť sa na našich fanúšikov a odberateľov. Oslovil som viaceré pivovary či sa chcú pridať k lobbingu na MPaRV SR, aby pre výrobcov vedeli poskytnúť podporu na preklenutia tohto obdobia. Uvidíme čo z toho nakoniec bude. Čo môžu fanúšikovia piva urobiť je podporovať lokálne pivovary vo svojom okolí a dať im energiu tým, že si kúpite ich produkty v týchto časoch.

S akými ambíciami vchádzate do roka 2021? Budete robiť v portfóliu ponúkaných pív nejaké zmeny?

Pracujeme na viacerých projektoch, ktoré by sme chceli postupne počas roka 2021 púšťať von, ale všetko závisí od situácie na trhu a najmä financií. Minulý rok sme stopli aj prevzatie pivovarskej technológie, ktorá nám mala zabezpečiť časť výrobných kapacít. Ak sa situácia umúdri veľmi rýchlo, tak to chceme dotiahnuť do úspešného konca ešte tento rok. Portfólio chceme doplniť o nové pivá, ale v akom rozsahu to vo finále bude si netrúfam v tomto momente odhadnúť. Nezabudnite nás sledovať na Facebooku či Instagrame a budete vedieť o všetkom ako prví.

Na rok 2021 prajeme všetkým hlavne veľa zdravia, pozitívneho myslenia a ak môžete sebe alebo niekomu pomôcť akýmkoľvek spôsobom, tak to jednoducho urobte 🙂 a dajte nám vedieť svoje postrehy, nápady či pripomienky na naše pivá cez naše kanály. Držte sa.

Prečítajte si aj

Pivovar ŽiWell: Príde posila, ktorá nás posunie do iných levelov

Snímka: Pivovar Berhet