Keď sa povie Matuška, znalého pivára napadne pravdepodobne známy pivovar, ktorý stál pri modernom boome malých remeselných pivovarov v susednom Česku. Aj keď je na trhu už nejaký rok, až doteraz vlastný podnik nemal. Začiatkom novembra sa to však zmenilo.
V Prahe
Nový podnik, ktorý nesie názov Automat Matuška otvorili začiatkom novembra na ulici Dejvická 6 v Prahe. Podnik môže ťažiť aj z toho, že sa nachádza blízko zastávky metra Hradčanská. Jeho hlavnou ambíciou je lákať pivných nadšencov.
Na výčape totiž ponúka desiatku pív. Tie podnik čapuje do pohárov vo verzii 0,4 litra alebo do litrového dupláku. Zaujímavosťou je, že v podniku nenájdete obsluhu. Zákazník si po pivo, ale aj jedlo, chodí k pultu sám.
„V ponuke máme desať druhov piva, a keby si každý pri stole s ôsmimi ľuďmi objednal iné pivo, trvalo by dlho, kým by ho dostal. Keď ho však dostane na výčape, čerstvo načapované do ruky, je to to najlepšie, čo môžete mať,“ vysvetľoval pre český magazín Forbes Martin Matuška.
Aj pivovar
Matuška pritom hovorí, že tento systém nezaviedli len pre to, aby ušetrili. „Vďaka tomuto systému ušetríme dvoch alebo troch ľudí, takže to pre nás nie je veľká úspora. Hlavné je, že sa mi tento koncept páči a verím mu,“ vysvetľuje Matuška.
Lákadlom má byť pre pivárov aj ležiak, ktorý narazia každý deň o piatej. Ten bude dozrievať v smolenom sude, ktorý vyrobili debnári v Prazdroji. „Pivo príde do kontaktu so smolou, navyše sa čapuje historickým spôsobom, keď sa sud narazí a pivo samo tečie do pohárov,“ prezradil Forbsu Matuška.
Nový podnik bude disponovať aj pivovarníckou technológiou. Pivo z nej sa však na výčape neobjaví. Bude k dispozícií pre súkromné oslavy či teambuilding, kde si skupina bude môcť pod dohľadom sládka pivovaru Matuška navariť vlastné pivo. To po odležaní odstane buď v sudcoch, alebo nafľaškované s vlastnými etiketami.
Prečítajte si aj
Snímky: Automat Matuška