Patrí medzi málo českých lietajúcich pivovarov, ktoré sa pomaly objavujú aj na slovenskom trhu. Pivovar Falkon Indipendent Brewery avizuje, že by v dohľadnej budúcnosti chcel svoje pozície u nás posilniť a jedným dychom dodáva, že obdivuje postavenie remeselného piva u nás.
Vnímavejšie Slovensko
Expanzia na náš trh nie je náhodná. Jakub Veselý, ktorý stojí za lietajúcim pivovarom, pozorne vníma slovenský trh. „Slovenský pivný trh je veľmi otvorený a vnímavý. Ten český je predsa len o trochu konzervatívnejší. Mám pocit, že remeselné pivo je na Slovensku dôležitou kultúrno-spoločenskou témou a aj vďaka tomu sa u vás dobrému pivu darí,“ hovorí pre portál oPive.sk Jakub Veselý.
Aj preto avizuje jarnú expanziu. „Na jar pripravujem takú minisériu „Tap Takeover“ v niektorých slovenských podnikoch. Chcem si prostredie ešte trochu viac precítiť, získať tamojšiu spätnú väzbu a potom sa uvidí,“ naznačuje najbližšie kroky Jakub.
Falkon sa môže pochváliť úspechom z úvodu tohto roka, keď si pivovar odniesol ocenenia hneď v troch kategóriách súťaže RateBeer Awards. Bodovala jeho Double IPA aj Stout. V ďalších mesiacoch chce pracovať aj na iných štýloch. „Budem sa ďalej snažiť vypilovať vermontský štýl IPA, rozširovať sériu Gose a ladiť piva, s ktorými stále nie som stopercentne spokojný,“ naznačuje Jakub.
Zatiaľ len kočovne
Jakub založil pivovar v roku 2012, keď sa okolo varenia piva točil predtým už sedem rokov. A ako sa zmenil jeho pohľad na pivo? „Uteká to ako voda. Nedávno som si uvedomil, že pivo varím už pol života. Asi nemôžem povedať, že by sa môj pohľad na výrobu piva nejako radikálne menil. Stále sa snažím variť také pivá, ktoré ma samého bavia piť a dúfam, že budú baviť aj ostatných. Snažím sa byť inovatívny a pri tom stále ctiť remeslo,“ naznačuje.
Nad vlastným pivovarom aktuálne nerozmýšľa. Podľa jeho slov je na to priskoro. „Vlastné pivovar nie je aktuálna téma. Ešte sa toho musím veľa naučiť,“ uzatvára rozprávanie Jakub Veselý z pivovaru Falkon Indipendent Brewery.
Snímky: Falkon Indipendent Brewery