„Chlieb. Smutný príbeh obilia, ktoré mohlo byť pivom, ale nevyšlo to.“ Aj takéto vtipy sa občas objavujú na sociálnych sieťach či tabuliach podnikov. Ale ako je to v skutočnosti? Využíva sa viac jačmeň na chlieb a ďalšie pečivo alebo sa premení cez slad na zlatistý mok?
Dôležitý hráč na trhu
Podľa Slovenského združenia výrobcov piva a sladu (SZVPS) sa v roku 2023 vyrobilo viac sladu než pšeničnej múky, čo je historický míľnik. Trend sa potvrdil aj v roku 2024.
Zmena pozícií nie je náhodná. Slovenské sladovne ťažia z toho, že patria medzi dôležitých hráčov na nielen na európskom trhu. Slovensko patrí medzi desiatich najväčších exportérov tejto komodity na svete a top päť v Európskej únii.
Až 80 percent produkcie smeruje do zahraničia, pričom najväčším odberateľom je Poľsko (až 40 percent nášho exportu).
Dopyt po slovenskom slade poháňa aj to, že odberatelia sú spokojní s jeho kvalitou. „Každý slad, ktorý opustí našu sladovňu, prechádza prísnou kontrolou a spĺňa vysoké štandardy kvality. Sledujeme až 18 kvalitatívnych parametrov,“ hovorí Tomáš Ševčík, manažér hurbanovskej sladovne.
Z domu
Sladovne sa pritom snažia spolupracovať s domácimi pestovateľmi. Potvrdzuje to aj spoločnosť Heineken Slovensko Sladovne. Tá sa aktívne podieľa na výbere vhodných odrôd, poskytuje odborné poradenstvo a podporuje zavádzanie moderných pestovateľských postupov.
„Naším cieľom je vybudovať dlhodobé a úspešné partnerstvá s pestovateľmi. Pravidelne preto organizujeme školenia, poľné dni a podujatia, kde sa poľnohospodári dozvedia o najnovších pestovateľských postupoch a dôležitosti udržateľného poľnohospodárstva,“ zdôrazňuje Ševčík.
Hurbanovské sladovne sa snažia pokrývať približne 80 percent ich spotreby zo slovenského trhu. Farmári aj ich odberatelia pritom musia čeliť novým výzvam napríklad klimatickým zmenám, ktoré výrazným spôsobom zasahujú do produkcie sladu.
Inovatívny prístup
Jedným z príkladov je zavedenie jesenného výsevu jarných odrôd sladovníckeho jačmeňa, ktoré zvyšuje odolnosť plodín voči klimatickým zmenám.
„Táto metóda, ktorá vznikla v spolupráci s našimi pestovateľmi už pred viac ako 10 rokmi, prináša niekoľko výhod. Zlepšuje kvalitu zrna a prispieva k diverzifikácii poľnohospodárskej výroby. Snažíme sa spolu so šľachtiteľmi vyprofilovať správnu odrodovú skladbu, ktorá je odolná voči extrémnym výkyvom počasia a takýmto spôsobom rozložiť riziko zníženej úrody,“ vysvetľuje Ševčík.
V súčasnosti je na juhozápadnom Slovensku asi 50 percent odrôd jarných odrôd sladovníckeho jačmeňa vysieva ozimnom formou.
Prečítajte si aj
Snímka od cierzobrewing z Pixabay.