Chyby piva č.9: Pleseň, plesnivá pachuť

Kde ich môžete pozorovať:
Vo vôni, v chuti.

Ako môžeme vôňu pomenovať:
Pleseň, zatuchlosť, podzemné či pivničné priestory, vlhká pivnica, huby, staré knihy či obalové materiály.

Dôvody vzniku:
Chyba a prítomnosť v pive vznikajú pri procese výroby.

Ako vzniká chyba:
Pleseň, resp. plesňová pachuť vznikajú vtedy, keď kvasenie piva prebieha vo vlhkom a zatuchlom prostredí. Príčinou chyby v pive môže byť aj použitie plesnivých surovín. Aj keď to v slovenských podmienkach nie je až tak rozšírené, chyba môže byť zapríčinená aj korkovou zátkou či infikovaním v sude.

Ako sa vyhnúť tejto chybe:
Základnou prevenciou je správne čistenie a sanitácia zariadenia. Mali by ste dbať na to, aby boli predmety vyrobené z plastu či dreva suché či ošetrené správnym dezinfekčným prostriedkom. Tiež by ste nemali skladovať suroviny a nádoby vo vlhkých a zatuchlých priestoroch. V skladovacích miestnostiach by ste mali znížiť vlhkosť. Ak nájdete pleseň v slade či spilke, kontaminovaná je celá várka či surovina.

Kedy je plesnivá pachuť v pive vítaná:
Vždy ide o chybu piva. Aj keď niektoré usmernenia BJCP umožňujú stopové prvky pri pivnom štýle Bière de Garde, malo by ísť len o produkt práce kvasníc.

PREČÍTAJTE SI AJ ĎALŠIE DIELY SERIÁLU

——————————————————————————–

Chyby piva

Je seriál, ktorého ambíciou je predstaviť najčastejšie chyby piva. Postupne by sme chceli predstaviť ich základné charakteristiky aj príčiny ich vzniku. Vychádzame z viacerých zdrojov, primárnym je publikácia The Complete Beer Fault Guide od Thomasa Barnsa.

Snímka: Designed by Rawpixel.com

Článok bol aktualizovaný