Damian Beer&Ale: Najväčšou výzvou bude leto

Opäť to nebola nuda. Máme za sebou pivovarnícky rok 2016 a môžeme bilancovať. Pre niekoho bol prelomový, pre iného stabilizačný. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť veľkú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá majiteľ distribučnej spoločnosti Damian Beer&Ale a kočovného pivovaru Damian Gypsy Brewery Damián Veis.

Ako hodnotíte rok 2016?
Ako Damian Gypsy Brewery sa nám v roku 2016 veľmi darilo. Stabilne sme sa udomácnili v Holíčskom pivovare Wywar, kde sme varili celý rok. K Damián Oatmeal Stout pribudla IPA, slabšia verzia Pale Ale a Amber Ale. Koncom roka sme varili kooperačnú várku s pivovarom Permon zo Sokolova, ktorá bola odprezentovaná túto stredu na degustácií s majiteľmi tohto minipivovaru v našom Bare Damian na Trenčianskej v Bratislave.
    Po prvých našich pivách z rokov 2014 a 2015, na ktorých tvorbe mal veľkú zásluhu Peťo Chňupa (sládok pre pivovary Fabrika a Komín) nesú recepty roku 2016 už môj rukopis. Aj keď bez pomoci sládkov Richarda Vetyšku a Jana Radu by to samozrejme nebolo ono. Vďačím im za rady, usmernenia a odlišný pohľad na vec.

Čo bolo pre vás udalosťou roka?
Z pohľadu distribúcie Damian Beer&Ale boli v roku 2016 významné dve udalosti. Prvou bol jednoznačne začiatok spolupráce s pivovarom Wywar, ktorý sme zaradili do portfólia. Stal sa tak našim najpredávanejším pivovarom. Vďaka tomu dnes ich pivá nájdete v mnohých pivárňach, baroch a kaviarňach v Bratislave, ale aj inde na Slovensku.
    Druhou našou udalosťou roka bolo otvorenie dlho očakávaného Baru Damian na Trenčianskej v Bratislave, ktorý dovtedy fungoval len ako Bottle Shop – pivotéka. Momentálne je to bar s najväčším počtom píp v Bratislave a širokom okolí stredo-západnej časti Slovenska, pričom väčší počet píp majú len v Košiciach. Vďaka osadeniu píp priamo v stene chladiaceho boxu nemáme problém udržať konštantnú kvalitu veľkého množstva narazených sudov.

Aké problémy trápia podľa vás sektor pivovarníctva?
Remeselným pivovarníkom by pomohla užšia spolupráca a dokonalejšia organizácia podporných aktivít. Myslím si, že na ťahu je Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska.

Čo vám urobilo v roku 2016 najväčšiu radosť?
Tých radostí bolo viac. Tešia ma drobné úspechy, každý nový klient v distribúcií, nový pivovar v ponuke, každé varenie piva, spokojnosť ľudí, ktorí pijú naše pivo. Najviac ma samozrejme potešilo spustenie nášho baru. 

Aký bude podľa vás rok 2017? Čo bude pre vás najväčšou výzvou?
Rok 2017 bude skôr stabilizačný. Vyladenie procesov v bare tak, aby sa stal obľúbeným podnikom s remeselným pivom v Bratislave. Viac nových a lepších pív nášho kočovného pivovaru Damian Gypsy Brewery a viac kooperácií. Ešte lepšia ponuka a dokonalejšie služby našim veľkoobchodným klientom. Taktiež chceme popracovať na našej prezentácii na pivných podujatiach tak, aby bol výsledný zážitok z našich pív ešte lepší. Najväčšou výzvou bude pre nás pripraviť sa na letné obdobie tak, aby sme vedeli dodávať stabilne dostatočné množstvo nášho piva.
     Na záver by som sa chcel poďakovať za spoluprácu a ústretovosť všetkým našim klientom, finálnym konzumentom, našim dodávateľom, zamestnancom, ale aj susedom a konkurentom. Tiež moja vďaka patrí kamarátom pivovarníkom za všetky rady, nápady a rozhovory. Chcel by som sa zvlášť poďakovať našim kritikom, ktorý nám pomáhali zlepšovať kvalitu a chod spoločnosti. Želám všetkým aby mali úspešný rok 2017 a aby spoločne rástli a zlepšovali sa.