Damian: Chceme otvoriť novú prevádzku v Bratislave

Rok 2020 môžeme označiť za jeden z najťažších v novodobej histórii Slovenska. Sektor gastra naplno zasiahli opatrenia, ktoré paralyzovali tisícky podnikov aj podnikateľov. Ťažké chvíle museli riešiť aj pivovarníci. Aj preto bude naša koncoročná pivovarnícka anketa trocha iná. Pivovarníci v nej budú bilancovať, ale aj odhadovať vyhliadky na ďalší rok. Dnes sa za rokom 2020 obzerá Damián Veis z kočovného pivovaru Damian Gypsy Brewery, Baru a Distribúcie Damian.

Dá sa nájsť na roku 2020 niečo pozitívne? Donútila vás situácia zaviesť nejaké zmeny, ktoré vám môžu v budúcich rokoch pomôcť?

Snažím sa vždy myslieť pozitívne, nevzdávať sa. Pandémia nás však, aspoň čo sa týka obchodných čísel, posunula niekoľko rokov dozadu. Ako pozitívum vidím ten psychologický efekt, že sme (zatiaľ) prežili, že napriek obmedzeniu takmer všetkých našich aktivít na bolestivé minimum sme stále tu, prispôsobili sme sa.

To pozdvihuje myseľ. Naši štamgasti z Baru nás stále podporujú a niektorí naši klienti Distribúcie, ktorí majú silu a možnosť ako tak pokračovať tiež objednávajú. Napriek všetkým týmto obmedzeniam sme ako kočovný pivovar dokázali navariť okrem existujúcich receptov štyri nové.

Snažili sme sa využiť aj online priestor a zaviedli sme rozvoz pív z našej Distribúcie Damian do domácností pomocou online formulára. Tou najväčšou zmenou v našej firme však bolo prevzatie prevádzky nášho klienta – Pivotéky Trnava v OC Galéria TESCO. Aj napriek aktuálnym obmedzeniam ju dokážeme prevádzkovať takmer bez obmedzení.

Prevzatie Pivotéky Trnava bolo pre nás jednoznačne najlepšia zmena v uplynulom roku. Prevádzku samozrejme plánujeme postupne vylepšovať, a tak ešte viac posilniť synergický efekt v našej firme.

Pivovary budú rátať straty. Ako ste na tom vy? Viete fungovať v obmedzenom režime, alebo máte existenčné problémy?

Za aktuálnej situácie fungovať vieme, nehrozí nám bezprostredný krach. Ale to neznamená, že tento rok nepriniesol obrovské straty. Držíme sa nad vodou len vďaka veľkému sebazapreniu a odriekaniu, značnej pomoci rodiny, dodávateľov ale aj vďaka našim skvelým zamestnancom a verným zákazníkom a priateľom, čo u nás pravidelne nakupujú.

Aký krok vlády by ste v tejto situácii privítali? Môžu Vám v tomto smere pomôcť aj fanúšikovia piva?

Privítali by sme kompenzácie strát. Nemáme problém zatvoriť všetky prevádzky aj úplne. Nech je úplný lockdown aj na mesiac a viac, keď to pomôže zraziť čísla výrazne nadol. Ale musí to byť patrične vykompenzované. Nemôžu dva – tri sektory hospodárstva dotovať z vlastného v takejto veľkej miere zdravie obyvateľstva. Pomoc vlády bola doteraz minimálna. Trochu ma mrzí, že vláda nedokáže oceniť túto službu malých a stredných podnikateľov štátu.

Prišli sme o zisk a produkujeme stratu nie z dôvodu svojej nešikovnosti a zlých rozhodnutí ale z rozhodnutia vlády. Tieto kompenzácie by sa mali týkať nielen prevádzok ale aj distribútorov a výrobcov. V opačnom prípade to nevyhnutne vyústi do zmenšenia ponuky a zvýšenia cien v gastronómií.

Z tejto celej situácie som si osobne zobral jedno ponaučenie, resp. sa v ňom utvrdil. Základom všetkého je rodina a osobné vzťahy (priateľské, zákaznícke, obchodné). Rodina a vzťahy sú to na čo sa môžete spoľahnúť, keď je najhoršie. Koncept štátu ako nejakej garancie je mnohokrát viac ako úsmevný.

Ako som už vyššie spomínal, štamgastom vďačíme za prežitie. Bez nich by sme museli firmu uspať. Sme im za to nesmierne vďační. Iba pravidelné nákupy silnej základne verných zákazníkov dokážu pomôcť gastro prevádzkam prežiť. Kto ich má, bude žiť aj o rok. Kto nie, pravdepodobne zavrie. Ak sa teda pýtate, či môžu nejak fanúšikovia pomôcť, tak jednoznačne – nech nám ostanú aj naďalej verní a nech nás neprestávajú naďalej podporovať návštevami.

S akými ambíciami vchádzate do roka 2021? Budete robiť v portfóliu ponúkaných pív nejaké zmeny?

Do tohto roku sme vstúpili s jednou veľkou ambíciou, a to otvoriť tretiu prevádzku. Po Bare Damian a Pivotéke Trnava chceme otvoriť v Bratislave pivný bar s útulnou terasou. Nachádzať sa bude v Starom meste a verím, že tak prinesieme podobný zážitok Staromešťanom ako majú Ružinovčania v našom Bare Damian.

Zatiaľ prezradím iba toľko, že prevádzku chceme otvoriť v krátkom čase aspoň vo forme pivotéky Damian Bottle Shop s okienkovým predajom čapovaného piva so sebou. Hneď ako to bude možné, tak aj s terasou na sedenie, čo bude tento rok asi to maximum, čo si môžeme priať. Neskôr, keď opadnú všetky obmedzenia, tak pripravíme prevádzku do plnej parády a usporiadame veľkú otváraciu párty 🙂

Ďalšie nemenej podstatné ambície sa týkajú aj ostatných častí našej firmy. V Distribúcií pôjde o technické a organizačné zmeny, ktoré ešte viac upevnia pozíciu našej distribúcie na trhu a prinesú našim veľkoobchodným zákazníkom vyšší komfort pri spolupráci s nami. Tiež plánujeme rozširovať ponuku pivovarov, ktoré zastupujeme.

V kočovnom pivovare pôjde o zvýšenie počtu sezónnych noviniek v menších várkach, ako aj celoročné plnenie našej Protodesinky do 0,33l skla a 0,5l plechu. Plechovky sme si otestovali v minulosti ako jedny z prvých slovenských remeselných pivovarov pri várkach, ktoré sme varili v pivovaroch The Garden Brewery a Permon. Osvedčili sa. Plechu by sa teda mali dočkať aj špeciály, ktoré varíme v pivovare Kamenice nad Lipou.

Na záver by sme chceli rebrandovať prevádzku Pivotéka Trnava, ktorú sme prebrali v decembri uplynulého roku, tak aby zapadla k ostatným aktivitám našej firmy.

Prečítajte si aj

Berhet: Museli sme stopnúť prevzatie pivovarskej technológie