Dlhšie si nič nevaril? Tak dnes to môžeš skúsiť aj bez mäsa

Punkova - Axiom Underkveik 02

Už vykúkaš Ježiška? Nie je to tak dávno, čo sme priberali do nafukovačky spolu, aby boli plné bazény krásnych tiel. No október prináša Legendy. Na zdravie vám všetkým. Nešportujem, ani si to s mojou váhou nemôžem dovoliť, ale prečo sú naše štadióny plné somárov? Los Fastidios – Take a Stand!

Potrebuješ
  • Bravčové plece: 1,2 kg (po bôčiku najlepšie mäso sveta)
  • Ananás: jedna polovica (neboj využiješ všetko)
  • Chilli: 5 g (habanero!)
  • Med: 100 g
  • Soľ: 10 g
  • Cesnak: 50 g
  • Pivo: 0,3l (Hellstork – Lime Gose)
  • Koriander semeno: 10 g

  • Zeler buľva (koreň): 1 ks ( cca 0,5 kg )

  • Ananás: jedna polovica (druhá z tej prvej)
  • Cibuľa: 100 g
  • Cherry paradajky: 100 g
  • Med: 20 g
  • Chilli: 3 g
  • Soľ: 5 g
  • Cesnak: 10 g
  • Limeta: 1 ks

  • Hladká múka: 1 kg
  • Olivový olej: 0,2 l
  • Maslo: 20 g
  • Soľ: 10 g
  • Voda: 560 ml (teplá)
  • Kypriaci prášok: 10 g
Postup

Ako vždy mäso prvé! Dnes bude minimálne osem hodinové. Tak povedz, čo nemáš rád ty! Moscow Death Brigade – Flares Are Burning.

Plece rozdeľ na menšie časti (už by si mohol vedieť ísť po svale, nech to nie ako na guláš ). A všetko ostatné vlož do jednej misy a rozmixuj na kašu (až máš doma termomix, alebo žene zober Smoothie maker).

Recept- ananás, mäso

Teraz zober mäso a poriadne kašu vmasíruj do mäsa. Odlož aspoň decko kaše, keď chceš potešiť tých, čo nemajú chuť na mäso (očistený zeler nasekaj na kocky 2,2×2,3cm a premiešaj s kašou. Peč pri 180°C 17 minút). Takto pripravené mäso peč pri 100°C 10 hodín (ale až bude tažká noc, tak kľudne spi aj 13 hodín. Mám odskúšané a nič zlé nebolo. Len mäso na sr..ky, takže ako vlasy ). Nakoniec mäso natrhaj a premiešaj s výpekom.

Nie toto nie je Al Pastor. Ten sa robí zo stehna (a nie som z Mexika. Ale inšpiráciu vidí aj slepý). Viva la Mexiko. Tri sestry – Mexiko

Aké by to bolo Mexiko bez salsy? A sme doma. Jaromír Nohavica – Fotbal

Ananás, cibuľu a cherry paradajky nakrájaj na malé kocky ( „JAK NA SALSU“). Dochuť soľou, medom, chilli, cesnakom a šťavou z limety. Dobre premiešaj a nechaj 10 minút odstáť pri izbovej teplote, potom odlož do chladničky a 3 dni máš čo ujedať.

Len tak do ruky si nenaložíš, tak potrebuješ s čím to zješ. Vegetarianská tortila nech sa páči! H2O – Still Here

Múku zmiešaj s olejom, maslom, soľou a kypriacim práškom (no maslo musí byť povolené,  lebo sa narobíš ako otrok). Potom pomaly prilievaj teplú vodu a vypracuvávaj vláčne cesto. Nechaj odpočinúť aspoň 10 minút a rozdeľ na 80 gramové guľky a rozváľaj na tri milimetre široké placky (najlepšie bez múky, tým pádom najlepšie medzi dvomi papiermi na pečenie alebo sáčikmi). Na sucho opeč a plň. A si tam kde chceš byť od začiatku. Hotovo. Dubioza kolektiv – Kafana

Placku naplň natrhaným mäsom (alebo zelerom) a zasyp salsou. To chceš. Na chuť!

Odporúčané pivo: Axiom Brewery – Underkveiker

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.