Doba burgrová neskončila. Tu je dôkaz s pivom od Kaza

Všade leto a treba piť s rozumom. Čo môže byť lepšie ako gose od Kaza? Myslel som, že burger boom skončí skôr, ale keď ti to chutí, ukážem ti ďalšiu možnosť a ešte aj triezvy ostaneš, no pivo si vychutnáš.

Dnes budeš k sebe potrebovať 10 ľudí (kámoši, kámošky, cudzinci? To je už na tebe ). Tvoja práca, tvoja voľba (Hlavne daj vedieť, či chutilo ). Dobre tušíš, ideme cez Mexiko na Slovensko. Limety, kyslá kapusta, cheddar, hovädzie, lesné ovocie ( je to na tebe, ja som dal čučoriedky), habanero.

Potrebuješ
  • Hovädzí krk: 1,5 kg (šľachu odstráň, ale tuku sa nechytaj! Ten ti chutí )
  • Maslo: 50 g
  • Limeta: 1 ks
  • Soľ: 10 g
  • Korenie: 5 g
  • Cheddar: 200 g
  • Šípková BBQ: 0,3 l (vyrobil som ja. Dáme súťaž o jednu, nech mi veríš?)
  • Pivo: 0,2l El Mariachi Margarita Gose – Unorthodox Brewing
  • Habanero: 5 g (ale aj tak je to na tebe a tvojich hosťoch. Podľa odolnosti)

  • Soľ: 5 g
  • Korenie: 3 g
  • Hnedý cukor: 10 g
  • Biely jogurt: 200 g
  • Kyslá kapusta: 0,5 kg
  • Cesnak: 50 g
  • Celozrnná horčica: 50 g
  • Mrkva: 150 g
  • Červená cibuľa: 150 g

  • Múka hladká: 680 g
  • Droždie: 42 g (jedna kocka, bavíme sa o čerstvom. Pri suchom by to bolo podstatne menej)
  • Maslo: 50 g
  • Mlieko: 0,2 l
  • Voda: 0,2 l
  • Soľ: 5 g
  • Vajce: 2 ks (no ty použiješ iba žĺtok)

  • Čučoriedky: 100 g
  • Majonéza: 200 g
  • Med: 50 g
  • Soľ: 5 g
  • Biele korenie: 3 g
  • Zázvor: 50 g
Postup

Poď hneď z kraja na brioše. Trvá to najdlhšie. Určite si už tento recept čítal, no dosť mi chutí na to, aby si mal veľa práce s pečivom. Až ťa omrzí, napíš a dáme iné pečivo.

Z mlieka, vody, cukru a droždia vytvoríš kvások. Tekutinu zahrej, ale opatrne, aby si ju neuvaril. Pridaj cukor premiešaj a natrús droždie. Zamiešaj a nechaj pracovať na teplom mieste. Múku zmiešaj so soľou a zalej kváskom.

Pridaj roztopené maslo a dobre vymiešaj do vláčneho cesta. Rozdeľ cesto na 10 rovnakých dielov a vymasíruj brioše. Ulož na plech a nechaj podkysnúť asi pol hodiny. Peč v rozohriatej rúre na 180° C cca 10 – 12 minút. Už vieš kedy sú hotové (musia znieť duto).

Ako ti chutí Coleslaw? Tu je ďalšia verzia, ktorá by ti mohla chutiť.

Kapustu sceď z vody, pridaj nasekaný cesnak a premiešaj. Pridaj nasekanú cibuľu na pásiky a nastrúhanú mrkvu. Zasyp cukrom a dobre premiešaj. Nechaj postáť päť minút, nech sa cukor rozpustí. Pridaj horčicu, jogurt, soľ, korenie a dobre (ale vážne dobre) premiešaj. Nech to máš rovnomerné ( je to pravda, že keď ho spravíš deň dopredu bude lepší).

Čučoriedky rozmixuj v majonéze, dochuť soľou, bielym korením, medom a strúhaným zázvorom.

Medzi kysnutím a pečením sa skús povenovať mäsu.

Očistené a osušené mäso nameľ na hrubšie (používam 4-ku šajbu na mlynček ). Do namletého mäsa pridaj kôru z limety, nasekané habanero a zalej pivom. Dobre premiešaj a nechaj odstáť vonku päť minút (teplom sa viac uvoľnia vône). Potom rozdeľ mäso na 10 rovnakých časti a vytvaruj placky.

Ideš grilovať (používam gril na uhlie, drevo a starší plech alebo grilovaciu dosku).  Plech alebo platňu (môže byť aj panvica ) potri maslom a griluj z každej strany tri minúty. Záleží na hrúbke a ako ich chceš prepečené. Ja ich dávam na medium rare, lebo pokiaľ zložíš celý burger tak je medium a to chceš. Pekné šťavnaté mäso!

Keď mäso otočíš, zalej ho šťavou z jednej limety a potri BBQ omáčkou. Na to naukladaj plátky cheddaru. Medzi tým si prekroj briošu pozdĺžne a z vnútra ohrej (môže byť aj trošku spečená alebo chrumkavá, no nie zhorená! Vieš prečo? Dlhšie bude pohlcovať vlhkosť z mäsa a šalátu.

Tým pádom sa ti to nerozpadne v rukách a nemáš gitarový burger ).

Na spodok brioše daj mäso (dochutíš spodok brioše šťavou z mäsa a zelenina ti nezvädne za 10 sekúnd ) to schovaj pod kyslý coleslaw a priklop vrchom potretým čučoriedkovou majonézou.

Máš to!

Sliny už kvapkajú z huby? Teraz je ten správny čas na riadny čemer!

Odporúčané pivo: El Mariachi – Unorthodox Brewing

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.