Tak čo, bol si? Alebo aj teba trápi cena? Vepřo, knedlo do ruky

Punkova - Salon 2024 01

Tak čo, bol si na Salóne piva? Alebo aj teba trápi cena? Vždy to tak bolo a navždy aj bude. Za dobré sa platí! Každý tam ide za tým svojím, no ja ti nebudem písať o Salóne piva. Ja som tu cez jedlo! Nie pivo k jedlu, ale jedlo k pivu. Dnes začneme s tým, čo som tam išiel ja! Takže „Na pivo“ Houba – Pivo Piv

 Potrebuješ    
  • Bôčik: 1,2 kg
  • Hoisin omáčka: 100g (1 dcl)
  • Ústricová omáčka: 100g (1 dcl)
  • Zázvor: 150g (očistený 100 g)
  • Sezam biely: 10 g
  • Soľ: 5 g
  • Cukor: 20 g
  • Sójová omáčka: 30 g
  • Pomarančový džús: 100g (1 dcl)
  • Chilli: 5g (Ázia, tak daj rawity)
  • Klinčeky: 4 ks

  • Biela reďkovka: 250 g (200 g očistená)
  • Jarná cibuľa: 250 g
  • Mrkva: 250 g (200 g očistená)
  • Kimchi nálev: 1 dcl

  • Polohrubá múka: 500 g
  • Mlieko 3,5%: 125 ml
  • Pivo: 125 ml Pilsner Urquell
  • Droždie: 20 g (čerstvé, no ak ideš do suchého tak je to 5 g = polka sáčika)
  • Vajce: 1 ks
  • Soľ: 5 g
  • Cukor kryštálový: 10 g
  • Olej: 0,5 dcl
Postup

Presne tak, dnes je tvoj deň a ideš prvé mäso. Tak otvor pivo a „pome“. Každý klub má svojho fanúšika. No ale ak nefandíš Realu, tak si sa nemohol tešiť. Ale fanúšik dobrého futbalu prišiel na svoje. Ešte, že máme pivo a hudbu! Knock Off – Football, Beer, Punk Rock

Jedno mäso, dva postupy na marinádu. Jeden je Punk, ale druhý je Punk Punk. V dnešnej dobe vie byť všetko jednoduchšie. Každá profi kuchyňa to pozná, takže cookover domov a varíš rýchlejšie a bez chyb. Tak čo, kuchári? Hoď do seba kameňom, kto ho nemá!

Sezam orestuj na miernom ohni na sucho aspoň minútu. Pridaj nasekaný (na menšie kusy nasekaný) cesnak, zázvor, chilli a restuj ďalšiu minútu. Zasyp cukrom a miešaj ďalšiu minútu. Zvýš oheň a pridaj  džús, hoisin, sójovku, ústricovú, soľ. Za stáleho miešania nechaj zovrieť a rozmixuj na omáčku.

Punkova - Salon 2024 02

Ak ideš cez cookover, tak pozeraj. Vlož metličku nastav 140°C otáčky na stupeň 1 a nechaj restovať jednu minútu. Daj dole metličku a pridaj na menšie kúsky nasekaný cesnak, zázvor, chilli a stupne nechaj tak, zvýš otáčky na stupeň 3 a nechaj restovať zase minútu. Vlož zvyšné suroviny sójovku, hoisin, džús, cukor, soľ, ústricovú a nechaj pri teplote 140°C točiť na spätný chod stupeň 3, tri minúty. Potom daj mixovanie na stupeň 20 a nechaj točiť dve minúty. Hotovo! Dobré čo?

No ak máš cookover, tak všetko spravíš v ňom, je tam tento môj recept.

Bôčik narež do šachovnice cez kožu. Tam kde sa rezy presekávajú vlož klinček rovnomerne od seba, ale nie moc do kraju. Marinádu poriadne vmasíruj do každého kúsku mäsa. Zalej zvyšnou marinádou a nechaj odpočívať cez noc v chladničke.

Ak to urobíš ráno, môžeš ešte v noci piecť. Rúru zohrej na 100°C, bôčik aj s marinádou prelož na pekáč  (kožou hore), prekry papierom na pečenie (to budeš robiť pri každom pečení, lebo potom sa ti to neprilepí na mäso) a potom prekry alobalom. Vlož do rozohriatej rúry a peč šesť hodín. Potom stiahni alobal, papier a dopeč pri 220°C 13 minút. Čemer a ešte si to nejedol!

Nebudeš jesť iba mäso, lebo nie si nenažranec! Ale čo skorej? Šalát? Buchta? Šalát lebo tiež bude „drímať“ v chladničke cez noc. Včera sme sa stretli v Trenčíne, čo? Dátum nehraje rolu, ale ten pán sa nemal narodiť! Loikaemie – Good Night White Pride

Mrkvu, reďkovku očisti a umy v studenej vode. Nakrájaj na plátky a tie na tenké rezančeky, to sa volá julien. Julien je dva centimetre dlhý prúžok a dva mimilimetre široký (niečo zo života šéfa kuchyne).

Pridaj nasekanú jarnú cibuľu aspoň na centimeter dlhé kúsky (tu julien nepôjde). Zmiešaj v jednej nádobe. Pridaj nálev s kimchi, ktorý máš v chladničke (až by si sa dostal do stavu, že nie je vieš si ho vyrobiť. Ale ak ti v budúcnosti dôjde kimchi nálev nelej do záchoda!)  dobre premiešaj a nechaj fungovať pri izbovej teplote cca dve hodiny 12 minút. Potom zase dobre premiešaj a nechaj v chladničke cez noc odpočívať! To je paráda!

Posledné suroviny ti pripomínajú knedľu? Správne! Ale knedľa to nebude. Možno? Do Trenčína sa išlo na oslavu. Možno aj na obesencovu 18.4.! Načo názov – Poďte s nami

Mlieko zahrej na maximálne 55°C. Pridaj kvasnice a cukor, zamiešaj a nechaj fungovať 13 minút. Medzi tým zmiešaj múku, olej, soľ a vajce, pivo. Pridaj kvások a vymiešaj vláčne cesto. Vlož do misky a nechaj prikryté kysnúť aspoň 46 minút. Cesto rozdeľ na šesť rovnakých guliek. Prikry a nechaj podkysnúť ďalších 21 minút.

V hrnci nechaj zovrieť vodu, ale nedaj jej tam viac ako treba. To znamená, že centimeter pod parák je akurát. Parák potri olejom alebo žemličku polož na papier na pečenie. Potom prikry hrniec a par 18 minút. Po vytiahnutí potri olejom dva krát pichni špajdľou. Nechaj kúsok vychladnúť a máš hotovo!

No ak máš cookover tak všetko spravíš v ňom je tam tento môj recept.

Poď to zložiť lebo ten čemer nerozotrieš! Nie sebe, ale všetkým pri stole, lebo je vás šesť. Spínací špendlík – Báječný svět

Žemľo –  knedľu rozkroj pozdĺžne a potri výpekom (obe polky) prelož jemnými plátkami bôčiku a zalej výpekom. Nalož šalát a preklop druhou polkou. Teraz to daj na gitary!

Odporúčané pivo: Mad Scienist – Liquid Cocaine

Na chuť!

Juro

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.