Dobrým dôvodom na objednanie druhého piva je kvalita toho prvého

Majster čapovania piva Heineken z Holandska, Laurens Raven, zavítal koncom novembra na Slovensko, kde svojimi skúsenosťami a znalosťami obohatil zástupcov gastro sektora na Slovensku. V exkluzívnom rozhovore nám prezradil, prečo je správne čapovanie také dôležité a ako dosiahnuť dokonalý „ahhh“ moment po prvom napití z pohára.

Raven - Heineken 02

Laurens Raven je globálny Majster čapovania a jeho úlohou je zabezpečiť, aby si každý milovník piva mohol dopriať jeho dokonalú chuť  kdekoľvek na svete. Cestuje po rôznych krajinách, kde školí barmanov a ďalší personál v správnej  technike čapovania piva Heineken, pričom sa zameriava na každý detail –  na správnu penu, teplotu a chuť.

Jeho práca je kľúčová pre zachovanie vysokej kvality a konzistentnosti, zároveň prispieva k budovaniu pozitívneho imidžu značky. Na Slovensku nám prezradil viac o svojej vášni pre pivo, o tom, čo ho priviedlo k tomuto remeslu a ako načapovať dokonalé pivo.

Ako ste prišli k tak zaujímavej a netradičnej práci?

Pôvodne som sociálny pracovník, ale keď som mal 24 rokov, dostal som ponuku na prácu pre značku Heineken. Mal som zabezpečiť dokonalú kvalitu čapovaného piva vo všetkých podnikoch v Holandsku. Začalo sa to jedným tréningom mesačne, jedným tréningom týždenne, z čoho bol jeden tréning denne. V určitom momente som si musel vybrať, či budem robiť sociálnu prácu alebo sa stanem Majstrom čapovania na plný úväzok.

Samozrejme som si vybral druhú možnosť, čo je pre mňa stále moje najlepšie životné rozhodnutie. Keď som začal, mal som 24, teraz mám 43, takže to robím už viac ako 18 rokov.

Ktoré aspekty vašej práce považujete za najzaujímavejšie?

Veľa barmanov po svete robí svoju prácu najlepšie ako vedia, ale v skutočnosti netušia, čo robia a prečo to robia. Takže cieľom môjho tréningu je nechať ich pochopiť širšie súvislosti. Heineken kontroluje celý proces výroby piva, každú kvapku až po výčapný systém. Ale práve barman je posledným článkom medzi pivom a spotrebiteľom. A presne to je ten moment, keď sa v 80 % prípadov niečo pokazí.

Máme príliš veľa peny, príliš málo peny, teplý pohár… Pre mňa je učenie barmanov, ako správne nalievať dokonalý Heineken a prečo, tou najodmeňujúcejšou časťou. Stávajú sa motivovanými profesionálmi a byť malou súčasťou tohto procesu je úžasná vec.

Čo je najdôležitejšia vec, ktorú ich učíte?

Snažím sa ich naučiť dve rovnako dôležité veci. Prvou z nich je, že môžu čapovať najlepšie pivo na svete, ale ak sú neporiadni, mrzutí, viac ho nepredajú. Všetko začína vlastnou profesionalitou, preto je potrebný úsmev, pobavenie, interakcia so zákazníkmi. Druhou je čapovanie dokonalého piva podľa piatich krokov. A ak dokážu ponúknuť oboje, potom majú vyhraté.

Raven - Heineken 01

Učíte ich, ako dosiahnuť dokonalý „prvý ahhh“ zážitok. Vysvetlite nám, o čo sa jedná?

„Prvým ahhh“ nazývam svetový zážitok konzumenta, ktorý sa snažím docieliť. Je to citoslovce spokojnosti, ktorým vyjadrujete spokojnosť po prvom dúšku piva. Prehltnete ho, je príjemne svieže a následne zacítite mierne horkú dochuť. To je ten moment, keď sa ako pivár uvoľníte a máte pocit, že ste doma. Keď všetko ostatné vypustíte a môžete si užívať život.

Ako načapovať dokonalé pivo , po ktorom príde vytúžený „ahhh“ moment?

Barmanov a majiteľov podnikov učím päť krokov správneho čapovania piva  Heineken. Prvý krok je opláchnutie pohára a opláchnutím vlastne nie len čistíte, ale zároveň chladíte pohár. Krok dva je čapovanie. Pohár musíte držať v uhle 45 stupňov, pričom do neho špirálovite necháte natekať pivo. Keď je pohár takmer plný, narovnáte ho a zatvoríte výčapný kohút.

Nikdy nenechávajte kvapkať pivo na penu, keďže naruší jej  kompaktnosť  a tak rýchlejšie padne. Tretí krok je zotieranie. Penu zotrite stierkou v 45°  uhle vo chvíli, keď začne pretekať. Odstránite tým najväčšiu horkosť a na pene zostane tenká vrstva vody, ktorá vytvorí lesk. Následne pohár skontrolujte, čo je štvrtý krok. Ak je pivo načapované správne, tak spodok peny by mal sadnúť na ramená hviezdy. Piaty krok je podávanie a tak už môžete priniesť pivo hosťovi. Uložíte ho na podpivník, pohár otočený logom smerujúcim k zákazníkovi a poviete: „Na zdravie!“

Ste špecialista na remeselné pivo. V čom je pre vás výnimočné?

Remeselný pivovarský priemysel dáva spotrebiteľom viac príležitostí zažiť rôzne druhy pív. Každý zákazník má ten svoj konkrétny druh piva, ktorý má skutočne rád. A môže to byť ochutený Desperados, môže to byť radler, alebo to môže byť IPA či pšeničné pivo. Vďaka pivovarskému priemyslu, ktorý neustále vytvára nové druhy piva, si viac ľudí užíva pivo, čo si myslím, že je dobrá vec.


Pivná akadémiaUznajme si to, napriek tomu, že je pivo populárne, v porovnaní s takým vínom málo spoločensky uznávané. A je to škoda. Pivo je nápoj kráľovský a výnimočný. To, čo všetko sa ukrýva za pivom je pre mnohých neznáme. Aj preto sme sa rozhodli spustiť seriál Pivná akadémia. S podporou spoločnosti HEINEKEN Slovensko chceme každý mesiac priniesť zaujímavé čítanie, ktorého cieľom je zvýšiť povedomie o pive a v neposlednom rade zlepšiť pivnú kultúru.

Snímky: HEINEKEN Slovensko