Pivovar Obora sa na slovenskom pivnom trhu objavil len nedávno. Nájdete ho na juhu Česka v dedinke Obora. Špecifikom tohto pivovaru, ktorý vyrába spodne aj vrchne kvasené pivá, je to, že používa vlastný slad aj chmeľ. Konkrétne pestujú odrody chmeľov Žatecký poloraný červeňák, Sládek, Kazbek, Premiant a Rubín. Z produkcie tohto českého pivovaru dnes ochutnáme pivo s názvom Srpěna. Ide o ležiak.
Názov piva: Srpěna
Pivovar: Pivovar Obora
Druh piva: Ležiak
Krajina: Česká republika
Stupňovitosť: 11°
Obsah alkoholu: 4,5%
Zloženie: Voda, jačmenné slady, ručne zozbieraný chmeľ z vlastnej chmeľnice.
Cena: Za pollitrovú plechovku sme zaplatili 3,20 eura.
Farba: Zlatistá, pivo je číre.
Pena: Vysoká s jemnou šľahačkovitou štruktúrou.
Vôňa: Kombinácia sladu, obilia, karamelu aj náznakov plechovosti.
Chuť: Sladový základ je stredne výrazný, rezkosť jemne vyššia. V chuti kombinácia chlebnatosti, karamelu, medu aj náznakov masielka. Horkosť je na štýl výraznejšia, doznievanie jemne korenisté.
Zhrnutie
Fajn ležiak. V podstate na obsah alkoholu primerane hutný, výraznejšie horkastý a dobre piteľný. Možno by pivu viac pristalo viac lahodnosti a uhladenosti, ale celkovo je to remeselný nadpriemer. Za nás je to slušná sedmička.