Freemasons IPA, roštenka, kapusta a slaninový džem

Punková kuchyňa, Freemasons IPA, IPA, recept,

Freemasons IPA! Tak čo, vieš o čo ide? Jasné, musíš. Keď nájdeš v pohári to najlepšie z celého Slovenska. Tak držme palce, nech je takých počinov viac. Keď už oslava, tak dnes si trošku mákneš v kuchyni a bude aj gril fičať. Počasie je stále dobré. Čo ťa čaká? Hovädzia nízka roštenka (roastbeef), slaninový džem, kapusta pečená v grile a brioša. Všetko spravíš!

Potrebuješ 

  • Hovädzia roštenka: 1 kg
  • Celozrnná horčica: 50 g
  • Pomaranč: 50 g
  • Pivo typu IPA: 0,2 l ( ja som použil Freemasons – Unorthodox Brewing, Padre Craft Brews, Hellstork)
  • Soľ: 5 g
  • Zelené korenie: 3 g
  • Údenú papriku: 5 g

  • Slanina: 200 g
  • Cibuľa biela: 100 g
  • Cibuľa červená: 100 g
  • Cesnak: 50 g
  • Pivo typu Stout: 0,2 l (ja som použil Tonka Wonka – Hellstork )
  • Cukor kryštál: 50 g
  • Chilli: 3 g (záleží na tebe. čo znesieš a chceš. Ja som dal rawity a tie sú nevyspytateľné )
  • Bravčová masť: 20 g

  • Červená kapusta: 1 ks (radšej menšia ako väčšia )
  • Pivo v plechovke: 0,2 l (najlepšie použiť plechovku z iného a zvoliť to, po čom tvoje srdce plesá (nie každé z plechovky stojí za zmienku). Výber je na tebe,  ale odporučím niečo sladšie tým, že to pôjde do dymu )
  • BBQ omáčku: 50 g (na potretie) ja som dal zase svoju Slaninovú (pokojne sa ozvi, stále je)
  • Soľ: 10 g

  • Múka hladká: 680 g
  • Droždie: 42 g (jedna kocka, bavíme sa o čerstvom. Pri suchom by to bolo podstatne menej )
  • Maslo: 50 g
  • Mlieko: 0,2 l
  • Voda: 0,2 l
  • Soľ: 5 g
  • Vajce: 2 ks (použiješ iba žĺtok)

 Postup

Očistené mäso napicháš pomocou injekčnej striekačky. Marinádu vytvoríš zmiešaním piva, pomarančovej šťavy a soli. Polku napichaj do mäsa, do zvyšku nameľ zelené korenie  a pridaj celozrnnú horčicu. Premiešaj a natri na mäso.

Takto nechaj v chlade pár hodín odpočívať (pokojne aj cez noc, keď ideš popíjať s kamošmi a keď sa vrátíš s opičkou, hneď ho daj piecť) na 80 ° C cca 6 hodín. To je mäso, to si zaslúži byť prvé! Ale nezabúdaj na pivný režim.

Kapusta

Poď na kapustu, tá si tiež zaslúži pozornosť. Z kapusty vyrež hlúz tak ako pôjde, snaž sa čo najviac (a nezabudni, že tam budeš pichať plechovku, tak sa snaž otvor tomu prispôsobiť ). Osoľ vodu (primerané množstvo ku kapuste, aby bola ponorená ) priveď k varu a ponor očistenú kapustu.

Nechaj povariť 20 – 30 minút. V tomto prípade záleží na veľkosti.

Takto pripravenú kapustu napichni na plechovku a vlož do rozpáleného grilu (musí byť na drevo či uhlie,  inak ti to nepomôže) nechaj opekať 20 až 30 minút zase od veľkosti. Potom kapustu natri BBQ omáčkou a pokračuj v grilovaní. Že koľko? Záleží od veľkosti – 20 až 30 minút. Teraz to vytiahni a počkaj chvíľu. Potom nakrájaj na tenké plátky.

Slaninový džem!

Slaninu aj cibuľu nakrájaj na malé kocky a orestuj na masti (pokojne môžeš do hneda, no nespáľ to). Potom pridaj nasekaný cesnak, premiešaj a restuj skoro až do spálenia. Následne zasyp cukrom a nechaj skaramelizovať. V ďalšom kroku zalej pivom a nechaj vyredukovať na hustú omáčku a potom polovicu rozmixuj. A dobre premiešaj, nech máš džem aj s kúskami slaniny!

Brioše

Z mlieka, vody, cukru a droždia vytvoríš kvások. Tekutinu zahrej, ale opatrne, aby si ju neuvaril. Pridaj cukor, premiešaj a natrús droždie. Zamiešaj a nechaj pracovať na teplom mieste. Múku zmiešaj so soľou a zalej kváskom. Pridaj roztopené maslo a dobre vymiešaj do vláčneho cesta. Rozdeľ cesto na 10 rovnakých dielov a vymasíruj brioše. Ulož na plech a nechaj podkysnúť. Peč v rozohriatej rúre na 180° C cca 10 – 12 minút. Už vieš, kedy sú hotové  musia znieť duto).

Máš to! Teraz už to iba poskladaj, aby si ohúril všetkých na okolo aj tých v posteli po včerajšku.

Briošu narež pozdĺžne a opeč na grile, panvici v trúbe (kde len chceš, no musí to byť na sucho) prelož tenkými plátkami mäsa, zalej slaninovým džemom a prekry pečenou kapustou. Stačí už iba jesť a piť ako keby naposledy.

Odporúčané pivo: Freemasons – Unorthodox Brewing, Padre Craft Brews

Na chuť!

Juro

POZRITE SI AJ ĎALŠIE RECEPTY Z DIELNE PUNKOVEJ KUCHYNE

****

Punková kuchyňa

Za projektom stojí kuchár Juraj Pacalaj, ktorý sa originálnym spôsobom snaží prepojiť nezvyčajné chute s pivom. „Bavia ma kombinácie netradičných chutí. Oheň, dym a hlavne radosť ľudí. Street Food  – jesť kde len chceme a hlavne rukami. Keď tak jedli králi a pri tom mali strieborné príbory, tak prečo nie my,“ hovorí Juraj. Na stránkach oPive.sk budeme prinášať jeho recepty aj postrehy. Sledovať ho môžete aj na jeho facebookovskom profile Punková kuchyňa.

Článok bol aktualizovaný