Gastroorgie? Tie pivné nájdete aj pár kilometrov od našich hraníc

Bratislavčania majú bližšie Mníchov ako nejaký Užhorod skrytý kdesi na konci sveta. Čuduj sa svete, tvrdý kapitalizmus dorazil aj sem, takže aj tí najväčší frfloši tu nemajú núdzu o gastroorgie. Pivné nevynimajúc!

Prvý podnik, ktorý sme v Užhorode navštívili, bola pivovarská reštaurácia Ungweiser (Užhorod po maďarsky). Interiér vyzdobený etiketami a plechovkami, miesta je tu dosť, dá sa sedieť vedľa tankov, krbu alebo hore na poschodí, kde máte výhľad na celú reštauráciu. Okrem pizze a tradičnej maďarskej kuchyne tu varia štyri vlastné pivá – Pils, Hefeweizen, Red ale a Stout. Objednávame si ochutnávku štyrikrát po jednom deci (cena za dl je necelých 30 centov). Ináč pivá čapujú do pohárov o objemoch tri deci, pol litra, liter a liter a pol.

Ungweiser Light

Ľahký, nevtieravý, skoro až nevýrazný ležiak. Veruže som u nás pil z veľkých pivovarov i výčapné pivá, ktoré mali väčšiu osobnosť. Trošku sladu, až suchá chuť. Klasický „západný“ pils. Svoj účel na spláchnutie jedla ale iste splní.

Ungweiser Wheat

Druhý pokus – pšenica. Mútna slamová farba. Presladená a výrazne banánová chuť. Veľmi mi to pripomína Primátor Weizen. Mám rád trošku menej sladké pšeničné, ale vypiť sa dá.

Ungweiiser Scarlet

Podľa popisov ide o Red Ale alebo Irish Ale, ale ja by ho som nemal problém zaradiť medzi ležiaky. Jantárová farba. Chuťovo citeľnejšie, mierne horkejšie a sladovejšie ako jeho svetlejší predchodca. Po dopití až sladkastý. Stále tomu niečo chýba.

Ungweiiser Stout

Asi najlepší kúsok zo všetkých štyroch testovaných. Stoutový nábeh vydrží asi tak dve – tri sekundy. Silejšia chuť sa premení na sladko – kyslastú, aby sa nakoniec odhalilo vodové telo. To je asi tak všetko. Slabý podpriemer.

Ďalšia zastávka Korzo 10 (podľa ulice a popisného čísla) je pre beergeekov úplným rajom. Útulná zašívareň, alebo ak chcete karčma, o ktorej by ste nepovedali, že ukrýva šestnásť pív na čape plus štyri čakajúce na striedačke. K pivu si môžete objednať pizzu alebo iné ľahké pochutiny. Ani jeden pivovar nepoznáme, tak ideme na slepotu.

Gonzo Malina Sour od Gonzo Brewing

Pivovar z Kyjeva. Upútal nás štýl gosé, ale šlo o ľahulilinkú malinovú malinovku bez peny. Ani najmenší náznak pivného tela (pri 3.5 % alkoholu sa asi nedá veľmi vyskakovať), alebo ako by som pri tomto štýle čakal, žiadna soľ a tiež takmer žiadna kyslosť. V lete to môže byť parádne zapíjatko na opicu.

Hop stop od Gremlin Brew

Pivovar z Charkova, ktorý sa nebojí experimentovať. Po celom dni KONEČNE PARÁDNE A VOŇAVÉ PIVO. Musel som to napísať s veľkými písmenami. Pivo navarené v novom, ale čoraz obľúbenejšom štýle New England IPA. 6.5 % alkoholu, kúsok zakalené, nasladlé až cukríkové, ale aj príjemne horké. Divoké zakončenie, kde sa obe tieto chute zmiešajú dokopy. TOP!

Brutforce od Gremlin Brew

Ešte jedna ochutnávka z Charkova. Ďalší pomerne nový štýl, a to brut IPA. Tento pivovar sa rozhodne nebojí experimentovať. Navarili aj také srandy ako kokosový alebo cocacolový stout alebo mangu IPU. Ale späť k brut „ipe“. Som odpanený aj týmto štýlom, ale popravde čakal som úplne niečo iné, aj keď nemám zatiaľ s čím porovnávať. Toto je šampanské medzi pivami. Nízka horkosť, chce sa to tváriť ždibec ovocne, ale celý pivom dominuje ostro vínová chuť. Na toto si zrejme každý nezvykne, aj keď neviem, či ide práve o reprezentačného predstaviteľa štýlu brut IPA.

Kumpel Mosaic

Tentokrát Ľvov a ich APA. Stredne horký Pale Ale s nevtieravou ľahkou chuťou. Cítim sladké jablká? Celkom spokojnosť narozdiel od toho, čo všetko sa dnes dá skryť pod označením APA.

Varvar Equinox DIPA od Varvar Brew

Opäť Kyjev a pivovar, ktorý sa s tým tiež neserie. DIPA a 7,1 % alkoholu. Na začiatku ťa prefacká parádna ipová vôňa, ktorú podporí príjemne horká, mierne nakyslá až cukríkovo divoká chuť. Alkohol je v tejto cukrovinke úplne ukrytý, ale dojazd je šialene dlhý.

Varvar Milk stout od Varvar Brew

Obsluha nám odporučila ochutnať radšej tento milk stout. Na výber bol ešte jeden z pivovaru Клепач, ale dali sme na ich radu a urobili sme dobre. Dobrota na záver dňa. Krémový, silne kávový, a aj keď alkohol je pod 5%, cítiť ho už aj pri pričuchnutí. Ku koncu jemne nasladlý.

 Na chvíľu sme sa posadili aj v neďalekom podniku Fabbrica Drugetti hodenom do Američky 50-tych rokov. V ponuke šesť regionálnych ležiakov, niekoľko druhov cestovín, burgrov, šalátov, polievok a čo ja viem čoho ešte. Vyskúšali sme nefilter a nepaster s názvom Patrick unfiltered z mesta Mižhiria. Chuť výrazne údená, až rašelinová. Po dopití som bol stále smädný. Ale príjemne prekvapil parádny veggie burder za 57 UAH s karfiolovo – brokolicovou plackou. Mňam!

Na rovnakej ulici sa nachádzal (píšem v minulom čase, pretože sme vychytali posledný deň, kedy bol tento podnik otvorený) Tsypa taphouse. Tsypa je pivovar z dedinky Kvasy (Кваси), majú niekoľko vlastných podnikov, kde čapujú hlavne, ale nielen svoje pivo a pivá aj fľašujú. V Užhorodskej prevádzke mali na čape 18 pív (vrátane BrewDog Punk IPY – pol litra za 109 UAH!), vyskúšali sme teda nejaké ich výtvory:

Tsypa 100

Ukrajinský superman. Toto pivo sa na nič nehrá a ani nič neskrýva. Silná chuť alkoholu (9.5%), brutálna chmeľová horkosť, ovocie, ihličie … Bez debaty silné a horké pivo. Je to buldozér.

Tsypa Samotnya

IPA s prídavkom austrálskeho medu. Oproti jej silnejšiemu bračekovi mierne vodová. Na to, že má IBU nastavené celkom vysoko je chuťovo dosť plochá s neutrálnou horkosťou, ktorá je tak akurát. Chvíľu trvá, kým sa objavia nejaké chute. Neurazí.

Tsypa Plombir IPA

Milkshake IPA. Dosť podobné telo ako pri Samotnya, možno trošku mäkšie a sladšie. Mierne krémová. Chuťové poháriky explodujú až po viacerých dúškoch. Vyskakuje laktóza a vanilka. Záver je jemný, až sladký. Zaujímavé pivo.

Tsypa Vnochi

Black IPA. Hustá a vysoká megapena. Príjemne kávová chuť, na pozadí pražený slad. Silná horkosť však nekazí zážitok. Vyvážené pivo!

Mali sme v merku aj podnik Zakarpatskyj bistro, kde čapujú tiež niekoľko lokálnych pív, avšak po oba dni mali vyvesenú ceduľu prídem za chvíľu. Tento deficit sme si vynahradili nákupmi v miestnom supermarkete a nonstop večierkach, kde sa v záplave českých ležiakov dá najsť aj nejaký nadpriemer.

Hmelevus Weiss od Chernigivs’kyj Pivzavod

Pekná maľovaná etiketa, avšak ide o weizen z veľkého pivovaru, aj keď na nej skúšajú žartovať niečo v zmysle крафтове пиво. Volume to malo príťažlivé, až 6.4 % a bolo ich aj patrične cítiť. Aj keď to vôňou pripomínalo pšeničné pivo, chuťovo dosť prázdne, mierne chlebové, až by som povedal, že je to trochu silenejší ležiak alebo nepodarený Bock.

Insider craft hub India pale ale od Persha Pryvatna Brovarnya

IPA zo supermarketu a ako inak z veľkého pivovaru. Vôňa lízatiek z odpustov. Chuťovo ako keby si zo všetkého ukrojila len taký začiatok: jemne horká, málinko sladká a sladová. Celkovo však celkom piteľný, ľahký ejl.

Insider craft hub coffee & chocolate stout od Persha Pryvatna Brovarnya

Stout varený s belgickou čokoládou Shato. A tú je tam parádne cítiť. Nielen vo vôni, ale aj chuti. Kávy je tam minumum, zato samá horká čokoláda. Začiatok slabo mydlový, ale ihneď sa to rozbehne po čokoláde Spomínal som ju už? Toto môžete doniesť kľudne ako darček namiesto dezertu!

V jednej večierke na nás pozerali tri fľaše s farebnými etiketami, smiešnou cenou, tak prečo nie? Dokonca aj názov mali Why not. Ale za malú chvíľu s dozviete, prečo NIE. Šlo totižto o radlery!!

Why not Raspberry rose od New products group

Už po rozliatí sa nedá nevšimnúť, že je niečo zle. Pení a šumí to ako šampanské, ale pena hneď opadla. Ružovo-oranžová farba. Sladká malinovka alebo skôr cukrová voda. Cítiť maliny a lesné ovocie. Toľko cukru na večer! Je toto ešte pivo?

Why not Carte blanche od New products group

Pena repete. Akurát, že ide o citrónovú malinovku. Koriander alebo iné koreniny absolútne necítiť. Źiaden korenený blanche. Opäť cukrová až presladená voda s náznakmi Jari alebo Puru. Sirup riedený pivom. Bez piva.

Why not Smoky island od New products group

Asi ani nemusím psíať, že ani v tomto prípade nejde o údené pivo. Pena detto. Viac džúsik pre školákov ako malinovka. Menej sladký ako iné “pivá” Why not. Platonicky horký od grepu alebo borievok. Až 5% alkoholu. Neskúšajte, ani keď sa s niekým stavíte!

Ak už sa teda ocitnete v Užhorode, pre atmosféru a prvorepublikové artefakty odporúčam navštíviť aj “múzeum” Pid zamkom, kde okrem teplých nápojov dostanete aj nejaké lokálne pivá. Napríklad miestnu pšenicu podávanú s citrónom a rascou.

Snímky a text: Adrik, Úvodná snímka: Wikimedia/Julian Nitzsche