Golem: Ak by sme mali iba reštauráciu, do ďalšieho roka by sme nešli

Golem

Rok 2020 môžeme označiť za jeden z najťažších v novodobej histórii Slovenska. Sektor gastra naplno zasiahli opatrenia, ktoré paralyzovali tisícky podnikov aj podnikateľov. Ťažké chvíle museli riešiť aj pivovarníci. Aj preto bude naša koncoročná pivovarnícka anketa trocha iná. Pivovarníci v nej budú bilancovať, ale aj odhadovať vyhliadky na ďalší rok. Dnes sa za rokom 2020 obzerá Beáta Murková z košického pivovaru Golem.

Dá sa nájsť na roku 2020 niečo pozitívne? Donútila Vás situácia zaviesť nejaké zmeny, ktoré vám môžu v budúcich rokoch pomôcť?

Určite aj v roku 2020 sa dá nájsť veľa pozitív, vždy je to o uhle pohľadu. Začal sa normálne a v marci nám priniesol nové poznanie, novú skúsenosť, na ktorú každý z nás nejako zareagoval. Dalo sa zareagovať rôzne, hnevať sa na celý svet, na vládu, na Covid, alebo to prijať ako fakt, ktorý nemáme možnosť ovplyvniť, ale máme možnosť zamýšľať sa nad alternatívami, ako ďalej  a to bola naša cesta.

Keďže náš pivovar patrí medzi tie menšie, nemá priestorové podmienky na fľaškovanie piva, tak sme museli ísť cestou plnenia piva do plastových 1,5 l fliaš. A pri tejto ceste sme aktívne zapájali do našich aktivít našich fanúšikov, ktorí nás doslova „zasypali“ prázdnymi plastovými fľašami, keď sme mali ich nedostatok.

Osobne som prvú covidovú etapu rozdelila na niekoľko menších „podetap“ – doba plastová 1 – keď sme plnili pivo do  plastových fliaš, doba plastová 2 – kedy sa dalo piť pred podnikom z plastových pohárov a doba sklenená – keď sa dalo piť pred podnikom aj zo skla. Celá prvá etapa nám dala dosť zabrať, ale pozitívum je, že sme sa osobne s mojim sládkom Marekom zoznámili s mnohými našimi fanúšikmi osobne, viedli sme s nimi veľa rozhovorov, o pive, ale aj o živote vôbec.

Mnohí si so mnou spomenú , že sa dosť často stávalo, že k pivu dostali mnou upečený pagáčik, proste snažili sme sa robiť všetko, čo sa dalo, vrátane donášky, ktorú zabezpečoval syn. Dva mesiace pred Vianocami som začala variť pivný džem z nášho piva, čo sa ukázalo, že bol dobrý a úspešný nápad. A mnohí naši známi to poňali, že kúpou našej džemovej trikolóry ako vianočného darčeka, nám môžu pomôcť, za čo im patrí nesmierna vďaka. Zároveň v roku 2020 bol čas dať do poriadku niektoré veci v prevádzke, vymaľovať objekt, podlahy, na ktoré nikdy za bežného režimu nebol čas.

Pivovary budú rátať straty. Ako ste na tom vy? Viete fungovať v obmedzenom režime, alebo máte existenčné problémy?

Asi každý z pivovarov bude rátať straty. Pretože faktúry za energie prichádzajú každý mesiac a obraty sú minimálne. Málinku výhodu možno máme v tom, že sme vo vlastnom objekte a nemuseli sme riešiť nájom. V pivovare sme ostali so sládkom iba my dvaja, a v čase chladných zimných mesiacov, keď bolo možné fungovať na terasách som dokonca osobne varila denné menu, čo bola zasa osobne výborná skúsenosť.

Aký krok vlády by ste v tejto situácii privítali? Môžu vám v tomto smere pomôcť aj fanúšikovia piva?

Fanúšikovia piva – na to sa môžeme spoliehať najviac a na to, že budeme odvádzať 100-percentnú robotu my. Veľa času strávime na sociálnych sieťach, aby sme o sebe dávali vedieť, a aj touto cestou sa nesmierne chcem poďakovať všetkým našim priaznivcom, ktorí nás podporovali počas celého roka.

Čo sa týka pomoci od štátu, tak bohužiaľ, pre prevádzky ako také až pred Vianocami vyšla výzva, kde si prevádzky môžu žiadať o pomoc pri poklese tržieb o 40 percent a to je dosť neskoro, napriek tomu, že avizovali, že táto výzva bude spustená 8. novembra. Niekedy mám pocit, že spoliehať sa musíme samy na seba a je škoda, že  pomoc aká je v okolitých štátoch sa na Slovensku nerealizuje.

S akými ambíciami vchádzate do roka 2021? Budete robiť v portfóliu ponúkaných pív nejaké zmeny?

Ambície? Úprimne povedané, keby sme prevádzkovali iba reštauráciu, asi by som do toho ďalší rok už nešla. Ale prevádzkovanie jedného z najstarších malých pivovarov na Slovensku, ktorý v apríli 2021 oslávi svoje 19 narodeniny, je pre mňa obrovský záväzok, preto sa budeme snažiť kvalitatívne byť na vysokej úrovni pri našom pive a popritom pripravovať nejaké tie sprievodné aktivity. Hlavne však si želám, aby sme ďalší rok prežili v plnom zdraví a to úprimne želám všetkým kolegom z pivovarníckeho fachu, lebo iba keď sme zdraví, môžeme a vieme zdolávať prekážky, ktoré nás postretnú.

Prečítajte si aj

Beermalade: Online ochutnávky sa uchytili. Budeme v nich pokračovať

Snímka: Pivovar Golem