Golem: Delenie pivovarov len na malé a veľké nie je šťastné

Ťažký, prelomový, ale aj pozitívny. Rok 2014 priniesol pre pivovarníkov mnoho momentov. V novoročnej ankete sa pozeráme na najdôležitejšie okamihy roka. Dnes odpovedá Beáta Murková z košického pivovaru Golem.

Bea-golem

Ako hodnotíte rok 2014 z pohľadu pivovarníka?

Rok 2014 hodnotím veľmi pozitívne, pretože aj v roku 2014 sa na Slovensku rozrástla pivná scéna a pribudli nám nové malé pivovary a nové značky a druhy pív, čo je pre mňa veľmi pozitívny signál. Som rada, že sa naša „pivná rodina“ neustále rozrastá a že čas, keď nás bolo pred desiatimi rokmi na Slovensku dokopy sedem je už časom minulým.

Čo bolo pre Vás pivovarníckou udalosťou roka?

Rok 2014 bol rokom, v ktorom bolo organizovaných veľa pivných udalostí, či to už boli pivné festivaly alebo degustačné súťaže, cieľom týchto stretnutí bolo ponúknuť nové druhy a značky piva pre štamgastov, ale zároveň zdravo medzi sebou súťažiť a porovnávať, kde sa čo „navarilo“. Teší ma, že sme ako Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska zorganizovali v roku 2014 už tretí ročník Slovenskej pivovarníckej akadémie, kde sa oceňovalo nielen pivo a ľudia z výroby,  ale aj tí, ktorí sa starajú o to, aby pivná  kultúra a pivná gastronómia bola na vysokej úrovni. Takéto stretnutia a súťaženie je pre štamgastov zárukou kvality a pivnej rôznorodosti .

Aké problémy najviac trápia sektor?

Myslím si, že v legislatívnej oblasti – vo výpočte spotrebných daní máme na Slovensku stále rezervy.  Verím, že časom dôjde aj tu k náprave a k vytvoreniu viacerých pásiem čo sa týka množstva navareného piva a koeficienty na tieto pásma budú diferentné, odzrkadľujúce množstvo navarených hektolitrov piva. Myslím si, že terajšia hranica, kde sa rozlišuje malý a veľký pivovar nie je šťastne nastavená. V hranici malých pivovarov – do 200 000 hl, by malo podľa mňa byť vytvorených viac podskupín s rozdielnym koeficientom na výpočet dane.

Čo vám urobilo za rok 2014 najväčšiu radosť?

Čo mne urobilo najväčšiu radosť?  Nie je toho málo, ale nedá mi nespomenúť, pribudol nám nový sládek Marek Kaňuk, ktorý je kreatívny a spolu sme vytvorili „tretí“ Golem 12,5. Potešila ma spolupráca  s Marochom Hajdukom z Padre Craft Brews a Peťom Bognárom z Wardrobe Beer, z ktorej vzišiel náš vianočný špeciál Maharal 14.  Potešilo ma ocenenie nášho reštauračného  pivovaru v treťom ročníku Pivovarníckej akadémie. Potešilo ma, že záver roka sa u nás čapovali štyri rôzne pivá, čo je prvýkrát  v našej 12 ročnej histórii. Radosť mi robia naši hostia, štamgasti a všetci, ktorí do Golema prídu kvôli dobrému pivku, pivným špecialitám,  domácemu prostrediu a odchádzajú z Golema s tým, že sa tu chcú znova vrátiť.

Aký bude podľa vás rok 2015? Čo bude pre vás najväčšou výzvou?

Dúfam, že rok 2015 bude aspoň tak dobrý , ako bol rok 2014. Verím, že nami vyrábané pivá budú svojou kvalitou a chuťou naďalej poskytovať príjemné pivné chute pre všetkých, ktorí vedia oceniť poctivé pivo vyrobené s láskou a pokorou. Všetkým, ktorí pivo vyrábajú, konzumujú, ponúkajú a snažia sa pivnú scénu pozitívne obohatiť želám za seba aj za celý Golem krásny rok 2015 prežitý v plnom zdraví a pohode.