Golem: Zvažujeme, že do ponuky zaradíme naše výročné pivo

Rok 2022 mal priniesť zásadnú zmenu v boji s pandémiou. Aj ju priniesol, prišli však ďalšie problémy, ktoré nikto nečakal. Vojna na Ukrajine, inflácia a bezprecedentné zvyšovanie cien za energie výrazne poznačili rok 2022. A ako ho vnímali pivovarníci? Pýtali sme sa ich v tradičnej veľkej pivovarníckej ankete. Dnes odpovedá  Beáta Murková z košického pivovaru Golem.

Ako hodnotíte rok 2022? Môžete na ňom nájsť niečo pozitívne?

Ide o to, v porovnaní s čím budeme rok 2022 hodnotiť. Lebo ak to budú roky 2020 a 2021, tak oproti týmto dvom rokom, bol rok 2022 vcelku pozitívnym rokom. Keby sme sa posunuli ďalej do histórie rokov 2019 a nižšie, tak by to až tak pozitívne nebolo. Vďaka za to, že sme rok 2022 nemuseli stráviť s našimi zákazníkmi na chodníku pred podnikom, v zime, v daždi, či v snehu, ale že sme sa s nimi mohli stretávať v interiéri. To bolo obrovské plus, avšak zasa je tu aj druhá strana mince a to zmena zákazníckeho správania ovplyvnená covidovými dvoma rokmi.

Prvotné mesiace roka preto boli opatrné, čo sa návštevnosti týka, ľudia si zvykli na donášky, sedeli viac doma pod vplyvom obáv z nákazy, našťastie, postupne sa to rozbehlo. Ale aby toho nebolo málo, na psychiku všetkých, ktorá dostala silnú záťaž v covidovom období, doľahla vo februári vojna u našich susedov na Ukrajine. Udalosť nepochopiteľná pre storočie a miesto, v ktorom žijeme, jej trvanie a predlžovanie postupom mesiacov málo negatívny dopad na cenotvorbu dôležitých vstupov pre každý podnik. Zvyšovanie cien energii sa v konečnom dôsledku premietlo do zvyšovania cien výrobných surovín, dopravy, skratka do všetkého.

Rok 2022 bol zároveň našim výročným rokom. Oslávili sme 20. výročie našej existencie. Neviem, či je to veľa, či málo, avšak dosť sme sa za ten čas naučilo, že „Nič sa neje také horúce ako sa navarí“, preto s rozvahou pristupujeme k analýze situácií, ktoré vznikli či už našou vedomou činnosťou alebo vznikli vplyvom vonkajších okolností. Pretože okolností, ktoré sú mimo náš vplyv nezmeníme, akurát môžeme zmierňovať viac či menej ich dopady na naše životy a podnikanie.

Zvyšovanie cien sa dotýka všetkých odvetví. Ako zvládate rastúce náklady? Do akej miery vás ohrozujú?

Ako som spomínala vyššie, zvýšené ceny vstupných surovín zasiahli praktické každého nielen v biznise, ale aj v súkromnej sfére. Zvlášť druhá polovica roka, kedy vystrelili do maxima ceny za elektrinu a plyn. Samozrejme, že sme to premietli do cenotvorby za naše produkty, verím, že vo výške, ktorá bola a je akceptovateľná pre zákazníkov, nakoľko aj január pôjdeme zatiaľ v minuloročných cenách. Ako zvládame rastúce náklady? Nuž v taký čas sa hľadajú rezervy všade, myslím tým rezervy energetické a rezervy týkajúce sa optimalizácie všetkého, čo sa čo trošičku optimalizovať dá.

Už som sa niekde zmieňovala, že sme v našom reštauračnom pivovare prestali podávať denné menu a otváracie hodiny máme až popoludní od 16:00, prehodnotili sme náš status, či vlastne prioritu,  sme reštaurácia alebo pivovar ? Jednoznačne sme pivovar, kde sa dá aj k pivu niečo na jedenie objednať. Vlastne šetriaci a úsporný režim sme začali praktizovať už v covidových rokoch a pokračujeme v ňom naďalej.

Na ktorý produkt z vašej produkcie ste najviac hrdí? Viete prezradiť, či nastanú vo vašej produkcii zmeny v roku 2023?

Asi sa znova budem opakovať, že naše dve klasiky Golem svetlý a Golem tmavý, ktoré varíme 20 rokov podľa pôvodnej receptúry sú a aj budú v našej ponuke naďalej. Pevne miesto si v ponuke našiel aj Shemesh, náš India Pale Lager. K 20. výročiu sme navarili výročné pivo MG 20, ktoré bolo vypité v rekordnom čase, keďže ho mnohí ani nestihli ochutnať, varili sme ho v januári 2023 opäť. A zvažujeme jeho zaradenie do našej stálej ponuky.

S akými ambíciami vstupujete do roku 2023? Čo by ste odkázali vaši fanúšikom?

Veľmi si vážim našich fanúšikov. Sme im hlboko vďační za ich podporu, za ich slová povzbudenia, za každý u nás vypitý krígeľ piva, za slova vďaky, aj za slova pozitívnej kritiky. Z mnohých zákazníkov sa stali naši osobní priatelia, čo si nesmierne vážime. Vážime si ich za každého nového hosťa, ktorého privedú k nám do Golema. Veď bez našich fanúšikov by sme neboli ani my. Za nás, myslím tým aj môjho brata Mareka, ktorý je našim sladkom a celý personál, môžem sľúbiť, že stále budeme variť pivo tak ako doteraz, z kvalitných surovín s primiešanou jednou ingredienciou navyše – láskou k práci, ktorú pre vás tak dlho vykonávame.

Prečítajte si aj

Pivovaru U Ďurkových: Fanúšikovia sa môžu tešiť na pivné dni

Snímky: Pivovar Golem