Hostinec: Kvalita remeselného piva úžasne vzrástla

Opäť to nebola nuda. Máme za sebou pivovarnícky rok 2016 a môžeme bilancovať. Pre niekoho bol prelomový, pre iného stabilizačný. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť veľkú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá majiteľ košického Pivovaru Hostinec Peter “Cuky“ Škripko.

Ako hodnotíte rok 2016 z pohľadu pivovarníka?
V našej krátkej histórii úžasne vzrástla kvalita slovenských remeselných pív. V dlhej histórii Pilsner Urquell sa zas zmenil majiteľ. Verím, že vysoko nastavená latka sa dá v oboch prípadoch ešte pozdvihnúť.

Čo bolo pre vás udalosťou roka?
Po rokoch práce sme zmenili výhradného dodávateľa piva na Košice Gurmán Feste, presadili sme rôznorodú ponuku košického remeselného piva. 14-tisíc hostí malo veľkú radosť z toho, že si okrem krásnych jedál vychutnali aj originálne pivká z Hostinca a z Padre Craft Brews.

Aké problémy trápia podľa vás sektor pivovarníctva?
Byrokracia pri otváraní pivovarov. Nelegálnosť varenia piva doma. Pivovarníci, ktorí šíria nenávistnú politiku založenú na ohováraní a klamstve. Pivovarníci, ktorí ponúkajú pivo s chybou a vydávajú ju za zámer.

Čo vám urobilo v roku 2016 najväčšiu radosť?
Vždy ma potešia stretnutia s ľuďmi, ktorí milujú pivo, sú otvorení a inšpirujú. Na Bielej vrane, na Košice Pivo Feste a na Salónoch piva sa to nimi len tak hemží.

Aký bude podľa vás rok 2017? Čo bude pre vás najväčšou výzvou?
Rok 2017 bude taký, aký si ho každý z nás urobí. Najväčšou výzvou každého dobrého sládka a pivovarníka je rast kvality vyrobeného piva, spokojnosť a láska k vlastnej práci.

Snímka: archív P. Š. 

Článok bol aktualizovaný