Hostinec zdvojnásobí kapacity, pivo už predáva aj cez Metro

Hostinec, Košice, výčap

Najmladší košický producent zlatistého moku ohlasuje viaceré novinky. Pivovar Hostinec sa dohodol na spolupráci s obchodným reťazcom Metro Cash Carry. Zmeny však čakajú aj výrobu. V centre Košíc chcú zdvojnásobiť výrobné kapacity.

Očarenie pivom

Cesta remeselného pivovaru do známej siete určenej pre obchodníkov bola viac-menej náhodná. „Nápad vznikol úplne spontánne. Navštívil nás generálny riaditeľ Metra a ochutnal pivo BB Love 1626 Garden Party. Bol ním tak očarený, že nás oslovil s ponukou na spoluprácu,“ hovorí pre portál oPive.sk spolumajiteľ pivovaru Hostinec Peter Škripko.

Ten má dlhodobé skúsenosti s reťazcom, keď s ním spolupracuje už od otvorenia podniku Camelot. Od prvotného nápadu až po samotné uvedenie do predaja prešiel takmer rok. „Mal som len jedinú podmienku, aby akceptovali našu cenu. Dohodli sme sa na tom,“ prezrádza. Podľa jeho slov nejde o obchod, na ktorom by mal pivovar výrazne profitovať.

„Objemy predaja nie sú vôbec veľké. Aj touto spoluprácou však chceme ukázať, že aj malý výrobca môže predávať vo veľkom reťazci bez toho, aby musel robiť nejaké kompromisy,“ vysvetľuje spolumajiteľ pivovaru. Produkty z Hostinca však nenájdete medzi ostatnými pivami. „Sme na zvláštnom oddelení, nie medzi pivami. Je to ukážka lokálnej produkcie, aj preto sme len v košickom Metre. Nad zásobovaním obchodov v iných mestách neuvažujeme,“ konštatuje Peter.

Odozvy zákazníkov na tento krok sú pozitívne. „Na internete sú „hejty“, ale tie sa týkajú ceny. My však s tým neurobíme nič, lebo samotná výroba v malom aj ručné plnenie fliaš je pracné a náročné. Z tohto pohľadu sú tie ceny ešte nízke,“ konštatuje.

Rozširovanie na ceste

V Košiciach idú na plné obrátky a kapacity vyťažujú na maximum. Aj preto pracujú na tom, aby si dokázali navariť viac piva.Aktuálne pracujeme na rozšírení. Ak všetko pôjde podľa plánov, naša kapacita sa zdvojnásobí,“ hovorí Peter Škripko. Na rozšírenie chcú využiť pivnicu s rozlohou 240 štvorcových metrov.

Cieľom je vytvoriť možnosti pre vznik pivných špeciálov a automatizovať výrobu. „Teraz máme ručné plnenie fliaš. Navyše, aj prístup do samotného pivovaru je komplikovaný. Zmeny by mali zautomatizovať plnenie kegov, fliaš a plánujeme vytvorenie výťahu,“ prezrádza spolumajiteľ. Výsledkom by mala byť centrálna plniareň sudov a kegov. Plánom Košičanov je rozšíriť kapacity už v tomto roku.

Snímky: Pivovar Hostinec

Článok bol aktualizovaný