Hvezdoň: Žijeme ťažké časy, ale dobre pivko pretrvá

Pivovar Hvezdoň

Rok 2022 mal priniesť zásadnú zmenu v boji s pandémiou. Aj ju priniesol, prišli však ďalšie problémy, ktoré nikto nečakal. Vojna na Ukrajine, inflácia a bezprecedentné zvyšovanie cien za energie výrazne poznačili rok 2022. A ako ho vnímali pivovarníci? Pýtali sme sa ich v tradičnej veľkej pivovarníckej ankete. Dnes odpovedá Michal Mojžiš, majiteľ a sládok Hviezdoslavovského remeselného pivovaru Hvezdoň.

Ako hodnotíte tento rok? Môžete na ňom nájsť niečo pozitívne?

Celý rok bol plný výziev. Množstvo zmien, ktoré sa udiali v spoločnosti a v neposlednom rade aj zmena správania zákazníka mali dopad na všetkých – to je realita. Všetky ťažké časy v histórii však ukázali, že to dobré vydrží a je na čom stavať. Väčšinou máte iba dve možnosti: buď zložiť karty, alebo sa posúvať vpred. Druhá menovaná cesta je tou, ktorou chceme ísť. Dobré pivko pretrvá.

Zvyšovanie cien sa dotýka všetkých odvetví. Ako zvládate rastúce náklady? Do akej miery vás ohrozujú?

Ak si nalejeme čistého piva, tak zistíme, že problémom predaja nie sú zvýšené náklady, ale kúpyschopnosť obyvateľstva. Závisí, ako sa na pivo pozeráte. Je to primárne potravina alebo alkohol? Pre nás skôr to prvé. A to druhé vnímame v zmysle príležitostí stretnúť sa s priateľmi a oddýchnuť si, osobne sa porozprávať a vychutnať – napríklad v našom pripravovanom podniku v Hviezdoslavove, kam vás všetkých srdečne pred letom pozývame.

Na ktorý produkt z vašej produkcie ste najviac hrdí? Viete prezradiť, či nastanú vo vašej produkcii zmeny v roku 2023?

Uvariť nealkoholické pivo remeselným spôsobom bez príchutí, bez konzervantov a bez pasterizácie je podľa nás veľký „čelindž“. Voda, slad, chmeľ a kvasnice. To je skutočné pivo, to je naše remeselné nealko Santa María IPA, určené (nielen) športovcom a tým, ktorí hľadajú nízke grády. Double APA Monča je veľmi populárna a Čaknoris NEIPA dokáže divy (nie je myslené na toalete). V stálej ponuke bude čoskoro aj klasický ležiak. V roku 2023 príde Hvezdoň s mnohými fajnými prekvapeniami.

S akými ambíciami vstupujete do roku 2023? Čo by ste odkázali vaši fanúšikom?

Krôčik po krôčiku zvyšovať kvalitu piva a vybudovať krčmu s jedlom, ktorú budú mať zákazníci radi – lebo v nej nájdu, čo hľadajú. Sledujte nás na našej webke, sociálnych sieťach. Tento rok otvoríme náš podnik, kam už teraz pozývame ľudí z blízkeho aj vzdialeného okolia.

Prečítajte si aj

Prazdroj: Každé naše siedme pivo je už nealkoholické

Snímka: Pivovar Hvezdoň