Celosvetový trh s chmeľom sa v roku 2024 ďalej prispôsoboval štrukturálnym zmenám, ktoré sa prejavujú poklesom výmery aj prebytkom produkcie. Vyplýva to z najnovšej správy BarthHaas Report 2024/2025, ktorú zverejnil popredný svetový špecialista na chmeľ.
Menej úrody, viac horkosti
Výmera chmeľníc na celom svete klesla už tretí rok po sebe – tentokrát o 7,7 percenta na celkových 55 715 hektárov. Hoci zníženie zasiahlo viaceré krajiny, Nemecko sa napriek poklesu o 1,6 percenta opäť vrátilo na čelo rebríčka pestovateľov chmeľu.
Vďaka existujúcim dlhodobým zmluvám sa redukcia výmery v tejto krajine oneskorila, no v roku 2025 pokračovala ďalším poklesom o sedem percent na 18 962 hektárov. Naopak, USA znížili výmeru chmeľníc razantne – o takmer 18 percent na 18 513 hektárova. Tretím najväčším producentom zostáva Česká republika s výmerou 4 845 hektárov.
Celková svetová úroda chmeľu sa v roku 2024 znížila o 3,9 percent na 113 538 ton. Hoci množstvo bolo nižšie, obsah alfa kyselín – rozhodujúcej látky pre horkosť piva – mierne vzrástol o jedno percento na 11 912 ton.
Priemerný obsah alfa kyselín sa tak zvýšil z 10 percent v roku 2023 na 10,5 percenta v roku 2024. Aj v tomto roku pokračoval trend v prospech horkých odrôd chmeľu na úkor aromatických, a to z hľadiska úrody aj výťažku alfa kyselín.
Len na okraj, alfa kyseliny sú kľúčovou zložkou chmeľu určujúcou horkosť piva. Ich množstvo má priamy vplyv na ceny a zmluvné podmienky medzi pestovateľmi a pivovarmi.
Úbytok pestovateľov
Rok 2024 bol aj rokom pokračujúcej koncentrácie sektora. Len v Nemecku ukončilo pestovanie ďalších 31 farmárov. Priemerná výmera na jednu zostávajúcu farmu vzrástla na 20,1 hektára. Celkový počet pestovateľov tak klesol na 1 009. Podľa autora správy Heinricha Meiera nie je transformácia zďaleka na konci:
„Trh je stále štrukturálne presýtený. Chmeľ, ktorý bol dopredu zmluvne zazmluvnený, sa často vôbec nevyužíva. Zníženie výmery je nevyhnutné, ak sa má trh opäť stabilizovať,“ uviedol.
Hlavnou príčinou poklesu dopytu po chmeli je zmena pivných preferencií. Ako uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti BarthHaas Thomas Raiser: „Trend v roku 2024 pokračoval smerom k štandardným pivám, ako aj k nealkoholickým a nízkoalkoholickým verziám, ktoré sú spravidla menej horké.“
Dokonca aj v remeselnom pivovarníctve sa znižuje dávkovanie chmeľu – jednak pre rastúce využitie koncentrovaných produktov, jednak pre návrat k tradičným spodne kvaseným štýlom, ktoré si vyžadujú menej chmeľu.
Okrem trendov klesajúci dopyt ovplyvňujú aj ďalšie faktory – najmä v tradičných pivných krajinách západného sveta: starnutie populácie, väčšia konkurencia zo strany iných nápojov a znižujúca sa kúpna sila spotrebiteľov.
Prečítajte si aj
Chmeľ ako zázračná potravina? Zistenia vedcov prinášajú pozitívne správy



