Karamelové tornádo z Banskej Bystrice (Kaprál)

Kaprál

Prvý nástrel: Bystričania dávajte pozor. Na stole mám vašu značku. Urpiner sme tu už mali. Jeho tmavá aj svetlá verzia celkom slušne zabodovali. Tentokrát ideme na značku Kaprál. Ide o polotmavý ležiak. Na prednej etikete sa chváli tým, že ide o „Pivo Českej republiky 2012“. Fľaša je zachladená, poďme na to.

Názov piva: Kaprál, ležiak výčapný polotmavý 11°

Pivovar: Banskobystrický pivovar

Druh piva: Ležiak svetlý výčapný.

Krajina: Slovensko

Stupňovitosť: 11°

Obsah alkoholu: 4,5%

Farba: Tmavo – hnedá. Jemný nádych do červena.

Vôňa: Polotmavá klasika. Trocha karamelu, praženého sladu.

Pena: Ak by sme boli v prvom ročníku na základnej škole, žiak by dostal včielku. Ukážková.

Chuť: Sladká chuť vám „vybije zuby“. Po nej príde karamelové šialenstvo. Jednoducho karamel si robí čo chce a nemyslím si, že to pomáha celkovému dojmu z piva. Chmeľ cítiť, ale po tomto karamelovom tornáde si nie ste istý ničím.

5/10

Súhrn

Zhrnutie: Musím sa priznať, že bystrickému pivu držím palce. Ale tento kúsok, ktorý mám pred sebou, mi vôbec nezarezal. Pripomína mi ťažké čierne karamelové čaje. Príchuť karamelu je v tomto prípade umelá a pri pití mi prekáža. O niečom vypovedá aj zloženie, keď pivo obsahuje podľa etikety viac cukru ako chmeľu. Aspoň niečo pozitívne. Je pekné, že sa v Bystrici pokúšajú o pestrejšiu ponuku. Polotmavých pív by ste na našom trhu nenašli veľa. Kto ma rád výrazne sladkasté chute, asi sa v tomto prípade nájde. Ja dávam päťku. Ale v tomto prípade hrá úlohu subjektívna zložka.

Článok bol aktualizovaný