Bardejovský kočovný pivovar Berhet vstúpil na našu pivovarnícku scénu celkom nenápadne. Jeho prvotné portfólio bolo viac-menej priemerné. V istom čase však prišiel akýsi zlom. Chalani zo severovýchodu Slovenska zmenili dizajn aj receptúry. Úroveň piva stúpla a s ňou aj zastúpenie na Slovensku. Až neskôr vyšlo najavo, že pivo varia v Poľsku. Nie je to nič neobvyklé. V susedných štátoch sa to deje bežne. Len to treba priznať aj na etikete. Nebolo to totiž uvedené ani na pive s názvom Guten Tag. Práve to si dnes ochutnáme. Ide o pšeničné pivo, pri výrobe ktorého bola použitá dužina z pomarančov.
Názov piva: Guten Tag Orange Hefeweizen
Pivovar: Berhet
Druh piva: Ochutené, pšeničné
Krajina: Pivo bolo podľa všetkého navarené v Poľsku.
Stupňovitosť: 12,5°
Obsah alkoholu: 5,4 %
Zloženie: Voda, pšeničné a jačmenné slady (plzeňský, Carahell), chmeľ (Saaz), kvasinky a dužina pomarančov.
Cena: Za pollitrovú fľašu sme zaplatili 2,5 eura.
Farba: Slámovo-žltá. Pivo je kalné.
Pena: Vysoká, šľahačkovitá. Pomerne rýchlo padala.
Vôňa: Kombinácia klinčekov, mandarínky, banánov i pomarančovej kôry.
Chuť: Sladový základ je nevýrazný, telo stredne plné. Ponúka v prvom rade pomarančové tóny, za ktorými môžete nájsť typické znaky pšeničného piva – klinčeky, banán či mandarínku. Koncovka je horkastá jemne, keď dáva voľný priebeh pomaranču.
Zhrnutie
Nezvyčajné a osviežujúce pivo. Pomaranč posunul túto pšenicu niekam inam, keď zvýraznil kyslastý rozmer toho piva. Práve pomaranč dáva tomuto pivu ráz a posúva do druhej línie všetko ostatné. A to nemáme za zlé. Najmä doznievanie po pomarančovej kôre je príjemné. Ak by bolo viac lahodnosti, boli by body vyššie. Za nás je to sedem bodov. Chválime nápad.