Hellstork to v posledných mesiacoch poriadne rozbalil. Na trh uvádza toľko noviniek, že to bežný konzument nemôže stíhať. Novinkou, ktorá zostala takmer bez povšimnutia bolo pivo Holorub Saison 16°. To vzniklo v spolupráci s organizáciou Čierne diery, ktorá mapuje zabudnuté pamiatky po Slovensku. Jej členovia nazbierali drevo a borievky po bezohľadnom výrube v Nízkych Tatrách a poslali ich do Myjavy. Výsledkom bolo pivo, ktoré dnes otestujeme. Testovaná verzia bola z prvej várky, aktuálne je k dispozícií aj druhá várka.
Názov piva: Holorub Saison 16°
Pivovar: Remeselný pivovar Hellstork
Druh piva: Saison
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: 16°
Obsah alkoholu: 7,0 %
Zloženie: Voda, jačmenný a pšeničný slad, chmeľ, kvasinky, borievka obyčajná, drevo vyrúbané z Čertovice v Nízkych Tatrách.
Cena: Za tretinkovú fľašu sme zaplatili 3,50 eura.
Farba: Tmavo-žltá. Pivo je kalné.
Pena: Vysoká, šľahačkovitá. Vystúpala vysoko a len pomaly padala.
Vôňa: Korenistá. Môžete rozoznať klinčeky, borievku či kvasinky.
Chuť: Sladový základ je pomerne nevýrazný, telo je hutné a nájdete v ňom kombináciu medu, koriandru i výrazných borievok. Pivo je korenisté a zakončené výraznou horkosťou. Alkohol cítite niekoľko sekúnd po dopití.
Zhrnutie
Toto je niečo extra. Borievka o sebe dala pocítiť a pekne sa hlási o slovo. Pivo je divoké, hutné, alkoholové a pekne iskrí. Práve to ho robí výnimočným. Tóny sú pekne zladené, vyskladané a pivo je nezvyčajné. V zahraničnej produkcii nájdete niečo podobné asi ťažko. Dobre zvládnutý kúsok, ktorý je aj štýlovo zvládnutý na jednotku. Za nás osem bodov. V tomto pive cítiť remeslo a to sa vždy cení.
PS: Snáď rovnako dobre dopadla aj druhá várka.