Kláštorný pivovar: Čím bol rok 2019 iný? Vďaka Bohu, ničím

Kláštorný pivovar - pivo.

Pivovarnícky rok ubehol ako voda. V mnohých smeroch bol podobný ako tie predchádzajúce, našli sa však aj nové momenty a výzvy. Portál oPive.sk sa opäť rozhodol usporiadať pravidelnú koncoročnú anketu, v ktorej spovedáme pivovarníkov zo Slovenska. Dnes sa za uplynulým rokom obzerá spolumajiteľka Kláštorného pivovaru Martina Hlinová.

Ako hodnotíte uplynulý rok 2019? Čím bol pre vás iný?

Rozmýšľala som nad odpoveďou, ale po zamyslení odpoviem: Vďaka Bohu, ničím. Ideme po starom a pevne verím, že tak budem môcť povedať aj budúci rok, keď ma oslovíte. Bol náročný, navýšili sme výrazne ročný výstav, naši sládkovia mali fyzické krízy. Keď som ich však zobrala na vyhodnotenie pivnej korunky a rozprávali sa s hlavným sládkom Baťáku, uznali, že sa sťažovať viac nebudú – zistili, že existuje ešte jedno perpetum mobile.

Zdá sa, že pracovná náplň sládka je všade mimoriadne náročná. Hold, remeslo je remeslo. K nemu treba vášeň a vytrvalosť. A myslím, že sme v roku 2019 urobili veľa pre informovanosť o remeselnom pive – konajú sa u nás komentované prehliadky pivovaru viacmenej na dennej báze.

Čo by ste označili za pivovarnícku udalosť roka?

Ja som iný typ pivovarníka, s akým zväčša komunikujete. Nepohybujem sa výlučne v pivovarníckej oblasti, keďže okrem piva vyrábame aj ovčí syr, pečieme chleba, vyrábam zmrzlinu a zákusky. Nie som do pivovarníckej oblasti až tak involvovaná a tak dobre informovaná. Keď som sa zúčastnila už spomínanej pivnej korunky, fascinoval ma sládek Baťáku, chodil pre ceny vo viacerých kategóriach. Janko Tribulík si dal podpísať fľašu ich piva, urobila som tak aj ja. Mám ju odloženú a myslím na ten pozitívny náboj a vášeň s akou o pive hovoril. Pivná korunka, výber hostí a príhovor šéfky Asociácie bola pre mňa udalosť roka.

Ktorý konkurenčný pivovar vás pozitívne zaujal?

Baťák :). Klobúk dolu. A folowujem u bratov Čechov Dva kohouti na Karlíne. Pre mňa creme de la creme modernej pivnej kultúry – spojenie skúsených harcovníkov a moderné prevedenie s top kvalitou.

S akými plánmi vstupujete do nového roka?

Mám stále nesplnenú úlohu – dlhodobý plán: venovať sa viac kultúre čapovania. So všetkým, čo obnáša. Ale aj tu je kľúčom personál s nasadením a drivom zdokonaľovať sa. V kaviarni ma osud s takým spojil, náš barista žne ocenenenie za ocenením a snažím sa ho v tom podporovať, aj keď s úspechmi mu rastú krídla.

A poškuľujem po výčapníkovi s ambíciou učiť sa, školiť sa, zdokonaľovať sa a vyhrávať. A nech mu potom aj rastú krídla. Ruka v ruke s inováciou výčapnej techniky a pracovného prostredia. Teším sa na rok 2020. No a ešte, ak to pôjde tak ako v roku 2019, neminie ma rozšírenie výrobných kapacít, už som mala na mále v roku 2019. Tak daj Boh šťastia nám aj všetkým pivovarníkom!

Prečítajte si aj

Galgan: Kvalita slovenských pív je z roka na rok vyššia

Snímka: Kláštorný pivovar