Občianske združenie BrewHub, ktoré zastrešuje aktivity bratislavských domovaričov má jednu peknú tradíciu. V závere roka organizuje Vianočnú výmenu piva. Ide o akciu, pri ktorej si domovariči vymieňajú piva a spríjemňujú si záver roka. Nejde len o také popíjanie. Domovariči na konci akcie odovzdajú svoje hodnotenie a vyhlásia víťazov.
A my, tak ako po minulé roky, ochutnáme/zrecenzujeme tých najlepších. Za rok 2023 to bude šestica pív. Dnes ochutnáme pivo s názvom Belgian Saison with Masala Herbs. Jeho autorom je domáci pivovar Dantes, za ktorým stojí Peter Černák. Len pre vysvetlenie, pod pojmom Madala Herbs označujeme zmes indických korenín. Môže v nich byť napríklad koriander, kmín, čierne korenie, klinček, fenikel či bobkový list.
- Ak chcete ochutnať podobné pivá, je tu pre vás akcia Hrncovar Homebrew Festival, ktorá sa uskutoční 4. mája v Bratislave. Informácie o podujatí nájdete na tomto linku.
Názov piva: Belgian Saison with Masala Herbs
Pivovar: Dantes
Druh piva: Belgian Saison
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: Neuvedená
Obsah alkoholu: 6,4%
Zloženie: Voda, plzeňský, ražný a pšeničný slad, ovsené vločky, chmeľ (Saaz, Tettnanger), kvasinky, Masala Herbs.
Cena: Pivo nám na otestovanie poskytlo občianske združenie BrewHub.
Farba: Zlatistá, pivo je jemne kalné.
Pena: Stredne vysoká so šľahačkovitou štruktúrou.
Vôňa: Koreniny úradujú. Rozoznať môžete klinčeky, škoricu, koriander či zázvor.
Chuť: Sladový základ je stredne výrazný, rezkosť ideálna. V chuti kombinácia klinčekov, škorice, badiánu, ale aj náznakov banánov a zemitých tónov. Horkosť je nevýrazná, doznievanie korenisté.
Zhrnutie
Pivo, ktoré má priamy ťah na bránu. Koreniny sú výrazné a cítite ich vo vôni, ale aj v chuti, sú však držané na uzde. Pivo iskrí a ponúka mnohorozmerné odbočky, bavili nás prechody aj čistota tónov. Pivo síce pôsobí o čosi surovejšie, nie je to však chyba. Za nás osmička. Oceňujeme hlavne to, že koreniny boli výrazné, boli však zvládnuté.