Reštauračný pivovar Franz nájdete v Lučenci. V tomto okresnom meste ho otvorili ešte v roku 2016. Ide o klasický koncept reštauračného pivovaru, ktorý kombinuje domáce pivo s domácou kuchyňou. Bonusom je aj vlastná pekáreň. Z ponuky pivovaru dnes ochutnáme pivo s názvom Lehár. Ide o klasický ležiak.
Pivo bolo v roku 2018 ocenené striebornou korunkou. Pivovar ho predstavuje nasledovne: „Plzenského typu, zlato hnedej farby, má stabilnú krémovú penu, plnú sladovú chuť a jemnú horkosť. Pivo tradične zrie dlhým ležaním niekoľko týždňov v ležiackých tankoch. Odporúčame k bravčovine, údenému mäsu, rybám, mäkkým zrejúcim syrom aj zemiačikom.“
Názov piva: Lehár 11 %
Pivovar: Reštauračný pivovar Franz
Druh piva: Ležiak
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: 11°
Obsah alkoholu: 4,6%
Zloženie: Voda, jačmenný slad, chmeľ, kvasnice.
Cena: Za pollitrovú fľašu sme zaplatili 2,19 eura.
Farba: Zlatistá, pivo je takmer číre.
Pena: vysoká, nadýchaná. Bola zložená z malých aj veľkých bubliniek.
Vôňa: Kombinácia karamelu, sladu a náznakov medu. Prítomné aj jemné náznaky plechovosti.
Chuť: Sladový základ je stredne výrazný, rezkosť jemne vyššia. V chuti kombinácia sladu, karamelu, jemného medu, ale aj masielka a jemnej kovovej pachute (oxidácia). Horkosť je na štýl výraznejšia, doznievanie je sladovejšie.
Zhrnutie
Nie je to zlé, ale ani nič svetaborné. Máme taký dojem, že na výčape by toto pivo mohlo byť úplne iné. V testovanej verzii sme cítili aj znaky oxidácie. Pivo mohlo byť o čosi plnšie, na strane druhej je tento kúsok piteľný a prechody sú celkom príjemné. Za nás to stačí na 6,5 bodu.