Majiteľ pivovaru: Aj keď podniky otvoria, ďalšie dva roky to bude boj o prežitie

Ak sa povie pivovarnícka krajina, tak odpoveďou môže byť aj Česko. Naši západní susedia zlatistý mok milujú, o čom svedčí aj počet pivovarov v krajine. Je ich tam takmer 500. O to náročnejšia je situácia na trhu.

Boj s dosahmi

„Odhadujeme, že 20 percent reštaurácií a 10 percent minipivovarov to ekonomicky neprežije a v nasledujúcich týždňoch ukončí prevádzku,“ hovorí pre portál oPive.sk majiteľ pivovaru Nová sladovna Karel Bureš.

Ten poukazuje aj na ďalší aspekt súčasnej situácie a jej dosahov. „Tí čo to teraz zvládnu, budú nasledujúce dva roky bojovať o prežitie a zďaleka nie všetkým sa to podarí ustáť,“ zamýšľa sa majiteľ pivovaru.

Podobne ako na Slovensku, aj v Česku je hlavným problémom to, že pivovary nemajú finančný vankúš. „Sme reštauračný pivovar, takže zamestnávame veľké množstvo zamestnancov (čašníci, kuchári). Prepad tržieb na nulu spôsobil, že nemáme finančné zdroje na krytie miezd. Pomoc sľúbil stať, ale najskôr tie mzdy musíme uhradiť a až potom dostaneme sľúbenú dotáciu, takže máme veľký problém s finančnými tokmi,“ vysvetľuje.

Ťažké časy

Situácia na trhu je napätá. „V bezprostrednom okolí neviem o nikom, kto už ukončil činnosť, ale vieme, že rovnako ako my, väčšina našich kolegov bojuje o prežitie,“ opisuje Karel Bureš.

Pivovar požiadal štát o kompenzáciu miezd štát. „Veľmi by nám pomohlo, keby nám stať odpustil alebo dotoval úhrady odvodov miezd vo výške 100 percent,“ naznačuje.

Aj keď pivovar na Slovensku nie je až tak známy, je zaujímavý aj pre slovenských priaznivcov. Sládka v ňom totiž robí Martin Jánošík, ktorý predtým pôsobil v Holíčskom pivovare Wywar.

Prečítajte si aj

Z Wywaru odchádza hlavný sládok. Smeruje do Česka

Snímka: FB Nová Sladovna