Z Wywaru odchádza hlavný sládok. Smeruje do Česka

Wywar, sládok, výmena, Česko, zmena, Martin Jánošík

Holičský pivovar Wywar musí riešiť zmenu na poste hlavného sládka. Martin Jánošík totiž prijal novú výzvu a pokúsi sa rozbehnúť nový pivovar v Česku.

Poďakovanie

Ide už o druhú zmenu na tejto pozícii v päťročnej histórii pivovaru. Martin nastúpil na pozíciu hlavného sládka začiatkom roka 2017, keď nahradil Richarda „Vety“ Vetyšku. Pivo Wywar bolo už vtedy na slovenskom trhu obľúbené a je ním dodnes.

„Pôsobenie v pivovare mi dalo neskutočnú praktickú zručnosť pri varení rôznych druhov piva vďaka otvorenosti vedenia a flexibilite technológie vo Wyware,“ pochvaľuje si Martin. Ten nedá na pôsobenie v pivovare dopustiť, keďže mu splnilo pivovarnícky sen.

A kto mu v pivovarníckej dráhe najviac pomohol? „Určite to bol prvý hlavný sládok pivovaru Richard Vetyška pri zaúčaní, kde som pôsobil ako jeho podsládok. Potom samozrejme celý tím pivovaru, vďaka ktorému sa nám podarilo vybudovať jeden z najúspešnejších pivovarov na Slovensku. Nesmiem tiež zabudnúť na Tomáša Březinu z Hell Bastardu, ktorý vždy vedel kvalitne nasmerovať pri tvorbe receptúr a kvalite piva,“ hovorí sládok.

Z bohatej ponuky Wywaru najradšej varieval pivo Session IPA. „Nakoľko to bolo krásne jednoduché pivo, ktoré sa dobre sciedzalo, dobre varilo a krásne voňalo a niekedy ste si až na účte od časníka všimli, že ste ich vypili sedem,“ hovorí sládok.

Veľká výzva

A prečo odchádza z Wywaru? „Z pivovaru som sa rozhodol odísť na základe ponuky spolupráce ohľadne navrhovania a spúšťania nového pivovaru Auersperg na zámku Žáky u Čáslavy v Česku,“ naznačuje.

Wywar, sládok, výmena, Česko, zmena, Martin Jánošík

Okrem rozbehu nového pivovaru pripravuje aj špeciálne várky. „Pokiaľ nebudeme mať vlastnú technológiu, chceli by sme otestovať pár druhov pív a uvariť ich ako kočovníci,“ naznačuje.

Aj to, že Slovák bude variť pivo v Česku dokazuje, že slovenská pivovarnícka scéna sa pohla veľkými krokmi dopredu. Uvedomuje si to aj Martin, ktorý však hovorí o pozitívach aj negatívach vývoja na Slovensku.

„Slovenská pivná scéna je neuveriteľne otvorená z tej dobrej, ale aj z tej zlej stránky. Za pozitívne určite môžeme brať rast obľuby remeselného piva, ako aj ochotu slovenských pivárov koštovať rôzne špeciálne pivá. Z druhej strany veľmi podliehame trendom t.j. toto pivo je „cool“ túto sezónu, tak to všetci varme, všetci pime a pritom sa neberie až taký ohľad na kvalitu konečného produktu,“ myslí si sládok Martin.

O chod pivovaru a riadenie procesov sa ako doteraz bude starať vedúci výroby Štefan Štemberger. Martin by mal zaúčať aj prípadnú novú posilu Holíčskeho pivovaru Wywar.

Prečítajte si aj

Banka mu na pivovar nepožičala, dnes je za to rád

Snímky: FB Holíčsky pivovar Wywar