Majitelia Martinsu expandujú. Plánujú druhý pivovar

pivovar-martins-tacky

Majiteľom nového martinského pivovaru MARTINs zachutilo pivo. Ešte len tento rok otvorili svoj pivovar a hneď pripravujú druhý. Úradom totiž predložili zámer, ktorý predpokladá  otvorenie nového producenta zlatistého moku v Turčianskej Štiavničke. A pivo v ňom chcú variť vo veľkom.

„Účelom predloženého zámeru je posúdenie osadenia technológie výroby piva do existujúcich výrobných priestorov na okraji katastra obce Turčianske Štiavnička. Existujúci výrobný objekt bol pred cca 2,5 rokmi využívaný pre kovovýrobu, v súčasnosti je nevyužívaný, technologické zariadenia sú demontované,“ píše spoločnosť SAWPI v zámere, ktorý teraz posudzujú úrady.

Zaujímavý je hlavne fakt, že ročná kapacita pivovaru by mala byť až 30-tisíc hektolitrov piva. Len pre porovnanie, ide o dvojnásobnú kapacitu rožňavského Kalteneckera. Takouto kapacitou by sa producent zaradil veľkosťou hneď za Banskobystrický pivovar.

Stavať by chceli už v marci 2017, so spustením prevádzky počítajú v lete toho istého roku. „Pivovar v Turčianskej Štiavničke bude obohatením a spestrením pivovarníckeho trhu na Slovensku,“ píše investor v zámere. V ňom ďalej konštatuje, že záujem o remeselné pivo rastie a prejavuje sa to aj na náraste malých pivovarov.

„Ako pozitívum výstavby pivovaru v nezastavanej časti katastra obce Turčianska Štiavnička je využitie existujúceho objektu tzv. „hnedé plochy,“  dobrá dostupnosť, pripojenie na potrebné inžinierske siete,“ uvádza spoločnosť a dodáva, že pivovar vytvorí 11 pracovných miest. Celkové náklady odhadla firma na tri milióny eur. V hale pritom nepredpokladá žiadne výrazne stavebné úpravy.

pivovar-turcianska-stiavnicka
Pivovar v Turčianskej Štiavničke má byť situovaný v tejto hale.

Zaujímavosťou je, že súbežne s týmto návrhom sa pivovar MARTINs snaží aj o príspevok z eurofondov. Majitelia žiadajú o podporu na modernizáciu ich prevádzky, hoci ju otvorili len tento rok. „Predmetom zákazky je:  1. Dodávka kompletnej pivovarskej technológie a softvéru od jedného dodávateľa.  2. Inštalácia kompletnej pivovarskej technológie vrátane softvéru. 3. Poskytnutie osoby vrchného sládka počas doby 55 mesiacov od spustenia pivovaru do prevádzky,“ píše sa v súťažných podkladoch verejného obstarávania.

Predkladateľ v nich vyčíslil, že modernizácia pivovaru MARTINs bude stáť zhruba 2,6 milióna eur bez DPH. Po novom by mali pivo v Martine variť v 50 hektolitrovej varni. Čo urobia so starou pivovarskou technológiou je otázne. Logicky sa ponúka jej využitie práve v Turčianskej Štiavničke. Či sa tak aj stane, je otázne. Každopádne v Martine rozbehli dva projekty naraz, ktorých celková výška investície dosahuje niečo vyše 5,5 milióna eur.

Za pivovarom MARTINs stoja bratia Pilkovci. Otvorenie pivovaru bolo vyústením ich desaťročných snáh. „Na rozdiel od iných nápojov či alkoholických alebo nealkoholických, pivo pije každý, lebo je to odkaz v nás, tak isto ako piť vodu a dedí sa generačne,“ spomínal začiatkom roka pre portál oPive.sk Michal Pilka.

Odozvy na pivovar MARTINs sú priaznivé. Pivovar s aktuálnou ročnou kapacitou 10-tisíc hektolitrov produkuje klasické ležiaky, ktoré občas doplnia aj špeciálom. V októbri to bolo napríklad tmavé pivo a chilli.

Snímka: FB MARTINs, EIA