Medzi slovenské pivné mestá môžeme zaradiť už aj Kežmarok. Práve v tomto okresnom meste totiž pribudol pivovar BrauHaus. Jeho postavenie bude na rozdiel od iných pivovarov trocha iné. Bude sa totiž zameriavať na produkciu piva či iných nápojov aj pre iné značky.
Starí známi
Pivovar BrauHaus nájdete na Slavkovskej ulici v Kežmarku. Jeho majiteľom spoločnosť Serchio, za ktorou stojí je Pavol Serej. Aj keď vám meno na prvé počutie nemusí nič hovoriť, v slovenskom pivovarníckom svete sa pohybuje už nejaký ten rok.
„Naše začiatky v oblasti výroby pivných špeciálov sa píšu od roku 2011, kedy sme sa rozhodli, samozrejme pri posedení na pive, začať s výrobou vlastného pivného špeciálu. V minulosti sme rozbiehali a zanechali našu stopu v pivovare Liptovär a projektovo sme zastrešili aj modernizáciu pivovaru Buntavar,“ hovorí Pavol Serej pre portál oPive.sk.
Ten o BrauHause nehovorí priamo ako o pivovare, ale o platforme. „Naša platforma zahŕňa nielen technológiu na výrobu kvasených nápojov, ale je najmä miesto, kde poskytujeme priestor a poradenstvo pre začínajúcich kočovníkov, start-upov v oblasti priemyselnej automatizácie a tiež pre projekty v oblasti zelenej energie,“ vysvetľuje.
Podľa jeho slov už pivovar uskutočnil prvé skúšobné várky. „Varná technológia od výrobcu BrauKon GmbH je neskutočná a celý varný proces je brutálny! Tak sa tešíme ako malí chlapci,“ spostredkuje nadšenie majiteľ pivovaru.
Overený sládok
Patronát nad technologickým procesom prebral známy sládok Jozef Buňa, ktorého poznáte z pivovarov Buntavar, resp. God Times Brewery. O samotné varenie sa bude starať niekto iný.
„Naďalej zotrvávame na trende nastolenom od istého času v pivovare Liptovär a dávame šancu mladým puškám. Pod tútorstvom Jožka Buňu si vychovávame mladú sládkovú Lucku Krbylovú, ktorú sme spoznali počas kurzu pivovarníctva na SPU v Nitre, a zistili sme, že vieme fungovať na rovnakej vlnovej dĺžke,“ naznačil majiteľ pivovaru.
Celkovú kapacitu pivovaru Pavol Serej nechcel prezradiť. „Celková kapacita bude závislá od finálneho produktu, t.j. prírodného kvaseného nápoja, či už bezalkoholického alebo alkoholického. Uvedený ukazovateľ však nie je pre nás smerodajný. Hlavne, nech je na pivo,“ naznačil.
Viacero projektov
V Kežmarku nechcú variť len pivo. Okrem iného budú spolupracovať s kežmarským start-upom na výrobe fermentovaného nealkoholického nápoja. „Naše zameranie je hlavne podpora produkcie pivných špeciálov už pre existujúce pivovary, gastro prevádzky a samozrejme podpora pre „mladé pušky“,“ vysvetľuje Serej a dodáva, že majú rozbehnutých viacero projektov.
Pandémia nového koronavírusu skomplikovala situáciu a plány aj pivovaru BrauHaus. Keďže pivovar chce variť hlavne pre tretie strany, jeho pôvodné odhady ešte z roku 2019 sú dnes irelevantné. Na strane druhej, sú na tom lepšie ako už rozbehnuté pivovary.
„Na druhej strane však musíme skonštatovať, že pandémia nám poskytla čas na rozbeh technológie a umožnila prečkať dané obdobie s podstatne menším dopadom ako na iné už fungujúce pivovary,“ uzatvára Pavol Serej z pivovaru BrauHaus.
Prečítajte si aj
V Turčianskych Tepliciach pripravujú Remeselný pivovar Hluškár
Snímka: Flickr/Govisity