Ďalší deň môjho pobytu v Nemecku som cestoval do Kolína and Rýnom. Zhruba v strede cesty leží Düsseldorf. Mesto je známe pivom Altbier.
Pirpomenutie kamaráta
Približne trinásť rokov dozadu, ma kamarát Günther zásoboval týmito pivami. Počkal, kým boli čerstvo nafľaškované a neľutoval žiadnej námahy ani peňazí, aby sa ku mne dostali čo najrýchlejšie.
Potom ma urgoval, aby som to pivo vypil čo najskôr. Čapovaný Alt som však ešte nemal, teraz nastal ten čas. Nechcem byť patetický, ale výlet po Altoch bol aj na jeho počesť, keďže už nie je medzi nami.
Poďme však k pivu. Altbier, alebo Alt, je tradičné vrchne kvasené pivo jantárovej farby, ktoré sa vyrába „starým spôsobom“ už po stáročia. Vyniká vyváženou chuťou – jemne karamelovou a sladovou, s príjemnou chmeľovou horkosťou a suchým dozvukom.
V meste sú štyri pivovary, ktoré produkujú Alt bier: Uerige, Zum Schlüssel, Brauerei Schumacher a Im Füchschen. Na posledne menovaný som úplne škandalózne pozabudol, čo ma úprimne mrzí. Nabudúce.
Pivovar Uerige
Ešte som mal v merku Zum Schiffchen, ten je však zavretý kvôli rekonštrukcii. Pri návšteve pivovaru Uerige som bol v úvode sklamaný, kvôli pomerne arogantným a vulgárnym čašníkom. Úplne ako u Fleků. Neskôr sa však upokojili, keď sa objavili hostia.
Podnik je to členitý, obrovský, typické nemecké pivné miesto. V ponuke mali okrem skvelého Altbieru aj iné pivá. Potom som si dal pivo Hosen Hell Helles varený v spolupráci s Schlossbrauerei Au-Hallertau. Ak som to správne pochopil, tak sa pivo navarilo v Uerige a fľaškovalo v Schlossbrauerei Au-Hallertau.
Bolo to také odsmädové pivo presne v štýle. Neočarilo však, radšej som si dal ešte jeden Alt. V ponuke mali okrem iných jedál hrachovú polievku s vložkou. Po opýtaní sa, či je krémová, som sa dozvedel, že „na jaa“.
No… polievka bola vlastne omáčka, bola rozmixovaná celkom dobre avšak vložka bolo údené koleno rozkúskované na neuveriteľne mäkké kúsky, že za sprievodu Altbieru šlo do žalúdka veľmi ľahko.
Hausbrauerei Zum Schlüssel
Najbližší cieľ, Hausbrauerei Zum Schlüssel bol len 270 metrov ďaleko, takže som bol čoskoro opäť na pive. Tu ma privítal veľmi príjemný čašník, že či chcem „bier“. Dal som si.
Alt rýchlo dorazil a bol ešte trochu lepší ako v Uerige. Je to však len otázka chuti, obe pivá boli perfektné. Špeciál Summer Ale, ktorý o sebe tvrdil, že je najviac nachmelený, však klamal telom. Stredné sladové telo nasledoval len tak ľahký závan chmeľu. Piť sa to dalo, avšak silno nachmelený? Nie, nie.
Old Irish Pube
Zapol som turistický mód a vybral som sa na rýnsku panorámu, prešiel sa knižnou burzou. Vysmädol som, najbližší cieľ bol ešte kus cesty, tak som prijal azyl v Old Irish Pube. Podnik je to dosť veľký, ponurý, okrem znudenej čašníčky tam nikto nebol. Až kým som neprišiel.
Okrem štandardných pív bol v ponuke aj Diebels Alt. Tak som si ho dal. Dostal som pol litra piva, ktoré do mňa celkom rýchlo padlo. Nebol to najlepší Alt môjho života, dokonca ani Alt o veľmi nebol, avšak smäd bol veľký a pivo vadu nemalo. Pri prechádzke som narazil aj na Beerpong Bar, spočiatku som to zle prečítal a divil sa.
Brauerei Ferdinand Schumacher
Po relatívne dlhej prechádzke prišiel na rad Schumacher, nie ten, ale Brauerei Ferdinand Schumacher. Podnik je to obrovský, čašníkov veľa, úvod bol milý a potom som ostal sám. Ten, čo mal obsluhovať sektor, kde som bol aj ja usúdil, že mne pivo netreba. Škandál.
Nakoniec som to cez jeho kolegov zrovnal. Obe pivá na výčape menovite Alt a 1838er boli fajn. Neodolal som 734 Schumacher Atbierlikör. Tieto veci moc nepijem a skúsenosti s pivovicami mám tristné, avšak hej, tu som v Nemecku.
Skúsil som a neobanoval. V chuti bola pomerne jasná vanilková linka, bolo cítiť aj pôvodné pivo. Dobré to bolo. Avšak Schumacher ( jasné, že „recht hat er“) bol najslabší. Nebavíme sa ani tak o pive, ale o obsluhe a celkovej atmosfére.
Najlepší dojem som mal z Hausbrauerei Zum Schlüssel, aj pivo mi najviac chutilo tu, v Uerige boli najrýchlejší a mali skvelé jedlo. Vy sa však nenechajte odradiť a keď budete v Düsseldorfe, určite navštívte všetky štyri Alt bier pivovary. Áno, aj Zum Füschen. Nebuďte ako ja.
Text a snímky: Imrich Nógell, Beermalade
Prečítajte si aj
Do Essenu za údenými pivami. Nemci nesklamali, prekvapení bolo veľa








