Minipivovar: Mnohým pivovarom chýba sebareflexia

Bolo to opäť zaujímavé. Máme za sebou pivovarnícky rok 2017 a môžeme bilancovať. Pre niekoho bol prelomový, pre iného stabilizačný. Portál oPive.sk sa rozhodol na prelome rokov uskutočniť tradičnú anketu medzi pivovarníkmi a odborníkmi, ktorí sa pohybujú okolo piva. Dnes odpovedá Michal Pápeš z Minipivovar.sk.

Aký bol pre vás rok 2017? Čim bol iný ako predchádzajúce?
Rok 2017 bol veľmi zvláštnym rokom. Bol to najmä rok ohovárania zo strany konkurencie, ktorá sa nevie presadiť inak, tak to skúša takýmito nechutnými praktikami. Našťastie sme vedeli o koho ide, takže ťažkú hlavu sme si z toho nerobili. Ak by som však mal popísať, aký bol skutočne rok 2017, bolo by to na veľmi dlhý článok. Rok 2017 bol turbulentný, ale pre nás úspešný. Stabilizovali sme si portfólio pivovarov, niektoré sme prestali distribuovať, nakoľko sme s ich kvalitou neboli spokojní a niektoré nové značky sme do portfólia pridali. Ak by som mal rok 2017 porovnať s rokom 2016, tak určite to bol rok väčšej konkurencie, či už na strane distribútorov, ako aj na strane slovenských pivovarov.
Vzniklo ich niekoľko nových a už sa dalo pozorovať, ako si začínajú niektoré konkurovať. Niektorí majitelia slovenských pivovarov sa čudovali a čudujú, prečo je na trhu veľa zahraničného, najmä českého piva. Skúsim im dať radu, aby svoje pivo ochutnali a naozaj zhodnotili čo navarili. Vznikol tu totiž taký fenomén, že každý pivovarník sa búcha po pleci, ako je on najlepší a jeho pivo bezkonkurenčné. Chýba im akákoľvek pokora a sebareflexia. V roku 2017 som tiež cestoval za pivom, tak ako to robím už roky. Ochutnal som teda všeličo a musím povedať, že veľa pivovarov varí nekvalitné pivá. Nekvalitné boli tým, že boli buď mimo štýlov, alebo mali rôzne vady. Prípadne neboli chuťovo dobré. Ja vždy narovinu poviem každému, či mi to pivo chutí, alebo nie, prípadne, čo si o tom myslím. Toto by však mali urobiť viacerí pivovarníci alebo znalci piva, aby sa majiteľovi – sládkovi dostala jasná spätná väzba. Je to predsa pre dobro samotného pivovaru, aby mal spätnú väzbu.
Ak jeho pivo bude skvelé, bude sa mu aj dobre predávať, pivovar bude zarábať a bude môcť investovať do ďalšieho rozvoja. Toto bol môj poznatok z roku 2017, ktorý u mňa najviac rezonoval. Ešte na záver posledná vec, ktorú som si uvedomil minulý rok. Niektorí navarili také štýly piva, ktoré na Slovensku nie sú známe, ľudia ich nepoznajú, boja sa ich piť. Potom sa čudovali, že sa im to nepredáva. Sú však tvrdohlaví a nepočúvajú. Toto však neplatí o dvoch: Unorthodox a Hellstork. Chlapci varili iné divočiny, ale skvelé divočiny! Teším sa na rok 2018!
 
Čo považujete za pivovarskú uplynulého tohto roka?
Opäť otázka, ktorú nemám príliš rád. Je veľmi ťažké vypichnúť jednu jedinú udalosť, ktorá bola tá naj. Myslím si, že slovenská pivná scéna sa opäť posunula o kus dopredu. Vzniklo niekoľko zaujímavých degustačných súťaží pre domovaričov, nové pivné festivaly, pivné povedomie ožilo aj na internete, kde sa dali nájsť pomerne kvalitné články, facebooková komunita sa tiež združuje do rôznych záujmových stránok. Bolo toho veľa nového. Ak však mám predsa na niečo poukázať, tak je to Biela Vrana v Košiciach, ktorá sa konala na jar 2017 a potom môj Októberfest v Bratislave, ktorý sme opäť dokázali zorganizovať na jeseň 2017 a mal veľkú účasť pivovarov aj návštevníkov.
 
Na čom by mal pivovarský sektor popracovať, aby sa posúval ďalej?
Tu je toho veľmi veľa, na čom by sa dalo robiť. Otázkou je, či sú pivovarníci ochotní byť aktívni a do niečoho sa pustiť, alebo budú len na všetko nadávať a nič sa nezmení. Každého trápi niečo iné. Najväčší problém je podľa mňa asi legislatíva, príliš vysoká spotrebná daň na pivo, chýbajúca organizácia, funkčná organizácia, ktorá by pivovarníkov zastrešila, nedostatok kvalitných ľudí na trhu… Však si stačí pozrieť FB diskusie s pivnou tématikou a tam je toho neúrekom, čo by bolo treba urobiť. Žiaľ, riešenia, konkrétne riešenia daných problémov tam uvedené nie sú, resp. ľudia, ktorí by sa do riešení týchto problémov pustitli zatiaľ nie sú alebo sú pasívni. Tak isto si všímam, že začína vznikať mierne napätie medzi kamennými pivovarmi a kočovnými pivovarmi. Kočovníci sú síce radi, že môžu niekde navariť a následne svoje pivo predávať. Kamenné pivovary však museli zohnať na pivovar peniaze a najmä prejsť celým tým nezmyselným legislatívnym procesom. A niektorým to už začína vadiť …
 
Aký bude pre vás rok 2018? Čo je pre vás najväčšia výzva?
Rok 2018 bude pre nás rokom posunu. Rozbehnuté máme viaceré projekty, ktoré by sme mali pustiť na trh v prvej polovici roka. Nebudem viac o tom rozprávať, keď nastane čas, verejnosť sa o tom dozvie. Najväčšia výzva je, aby sme to všetko stihli v požadovanom čase a kvalite.