Minipivovar Tatras: Na výčape už máme 16 vlastných pív

Minipivovar Tatras

Rok 2020 môžeme označiť za jeden z najťažších v novodobej histórii Slovenska. Sektor gastra naplno zasiahli opatrenia, ktoré paralyzovali tisícky podnikov aj podnikateľov. Ťažké chvíle museli riešiť aj pivovarníci. Aj preto bude naša koncoročná pivovarnícka anketa trocha iná. Pivovarníci v nej budú bilancovať, ale aj odhadovať vyhliadky na ďalší rok. Dnes sa za rokom 2020 obzerá Lukáš Vdovjak z Minipivovaru Tatras.

Dá sa nájsť na roku 2020 niečo pozitívne? Donútila vás situácia zaviesť nejaké zmeny, ktoré vám môžu v budúcich rokoch pomôcť?

Pozitíva sa ozaj hľadajú veľmi ťažko… Cez prvú vlnu sme spravili veľký chladiak na pivo, plus nakúpili veľké množstvo KEGov a tak sme jemne zvýšili kapacitu. Vybudovali sme aj mini mrazák, tak budeme v budúcnosti experimentovať.

Taktiež sa prerobila kuchyňa ale aj bar, kde nám pribudlo osem nových výčapov a tak ich máme už 16. Keďže my u nás ponúkame iba pivá, ktoré sa vyrábajú v našom pivovare, tak sme sa stali pravdepodobne jediný podnik na Slovensku, ktorý má v stálej ponuke na výčape 16 vlastných remeselných pív.

Pivovary budú rátať straty. Ako ste na tom vy? Viete fungovať v obmedzenom režime, alebo máte existenčné problémy?

Straty sú obrovské. Prvá vlna bola aspoň z pohľadu predaja fľaškového piva celkom dobrá. Teraz je to bieda, čo spôsobili pravdepodobne „zimné terasy,” ale aj veľa prevádzok funguje „na tajňaša zo zadu”, pooblepovali sa výklady neprehľadnými fóliami, súkromné párty fičia neustále, sedí sa v pivniciach no a niektoré prevádzky otvárajú teraz na drzovku (vidím nákladné autá ktoré zásobujú podniky, toľko sudov a alkoholu sa na “zimnej” terase nevypije:)), a tak sa zákonite naše pivo vo fľašiach kupuje menej.

Počas prvej vlny sa nevarilo, lebo sme mali navarenú plnú kapacitu, keďže sa pomaly začínala príprava na štart predletnej sezóny. Všetko sa nám nakoniec podarilo predať, no v momente keď sa to začalo uvoľňovať, sme začínali variť a už sme to nedokázali časovo až do septembra dobehnúť. To malo za následok, že sme aj utlmovali rozvoz cez letnú sezónu, ktorá bola ozaj z pohľadu piva dobrá. Prišla však druhá vlna, pripravovali sme sa na zimnú sezónu, opäť máme navarenú plnú kapacitu a tak sa budeme snažiť ju opäť nieako predať. Verím, že to zvládneme.

Aký krok vlády by ste v tejto situácii privítali? Môžu Vám v tomto smere pomôcť aj fanúšikovia piva?

Som realista, od vlády nečakám nič. Tých vecí ako pomôcť sú kvantá, ale načo sa tým zaoberať, keď to nedokážem ovplyvniť.

Fanúšikovia piva vedia pomôcť hlavne tým, že si objednajú našu poukážku, či už do pivných kúpeľov alebo do našej reštaurácie, ale najviac pomôžu, ak si kúpia od nás pivko.

S akými ambíciami vchádzate do roka 2021? Budete robiť v portfóliu ponúkaných pív nejaké zmeny?

Čo sa týka portfólia tohto roku sme spravili tri novinky. Ancijáš 15° (Red Rye IPA), Pán Kráľ 15° (Oatmeal IPA) a Vydriduch 14° (Brut IPA). Kvôli druhej vlne sme posledný menovaný ani nestihli predstaviť a dať na výčap, čo ma veľmi mrzí lebo nákladovo to je najdrahšie pivo, čo sme zatiaľ spravili a ozaj sa pije výborne. Tak ostáva len skúsiť ho vo flaškách.

Keď som to takto bilancoval máme 28 rôznych pív a už teraz chystám štyri novinky na doplnenie 32ky, ktoré chcem v priebehu roka 2021 navariť, aby sme to vedeli na tých našich 16tích výčapoch pekne rotovať.

Prečítajte si aj

Panský pivovar Bojnice: Pripravujme nealko a chceme viac experimentovať

Snímka: Minipivovar Tatras